Aptauja: Otrais pasaules karš poļiem vēl ir dzīvā atmiņā; atklāj otru "Katiņu"

Otrais pasaules karš
LETA
Polija
Foto: Foto: Pixaby

Polijā veiktā aptauja liecina, ka 71% poļu uzskata Otro Pasaules karu par svarīgu Polijas vēstures daļu, kuru vajadzētu visu laiku atcerēties un pieminēt, vēsta Polijas Radio.

Aptauja: Otrais pasaules karš poļiem vēl ir dzīvā atmiņā; atklāj otru "Katiņu"

Sabiedriskās domas pētniecības centra (CBOS) aptaujā šādu viedokli lielākoties izteikuši cilvēki vecumā no 35 līdz 54 gadiem un vecāki par 65 gadiem, kuriem ir augstākā izglītība.

26% aptaujāto, lielākoties no 18 līdz 24 gadiem veci jaunieši ar vidējo izglītību, uzskata, ka Otrais pasaules karš ir pārāk sens notikums un nav nepieciešams to atcerēties.

Uz jautājumu, kas iedzīvotājiem liek īpaši lepoties, 45% aptaujāto minējuši Polijas pagrīdes valsti un tās bruņotos spēkus - "Armia Krajowa" (burtiski - Tēvzemes armija (AK)).

Polijas pagrīdes valsts bija pretestības kustības izveidota struktūra, kas faktiski kopēja normālas valsts iestāžu struktūru un darbojās paralēli nacistiskās Vācijas izveidotajām okupācijas iestādēm. Pagrīdes valsts pakļāvās trimdas valdībai Londonā, un tai bija pat savas tiesas, skolu tīkls un pat pagrīdes kultūras iestādes, piemēram, teātri.

Savukārt 37% respondentu visvairāk lepojas ar 1944. gada Varšavas sacelšanos, bet 36% ar Polijas pretošanos nacistiskās Vācijas iebrukumam 1939.gada septembrī.

Tomēr Otrais pasaules karš netiek uztverts par 20. gadsimta visnozīmīgāko notikumu. 62% poļu par nozīmīgāko notikumu uzskata poļu priestera Karola Vojtilas ievēlēšanu par pāvestu. Savukārt 46% aptaujāto minējuši laiku, kuru viņš aizvadīja katoļu baznīcas galvas amatā, būdams jau Jānis Pāvils II, kā arī Polijas neatkarības atjaunošanu 1918. gadā.

Arheologi Ukrainā "jaunā Katiņā" atrod 950 komunistu upurus

Polijas un Ukrainas arheologi Volodimiras-Volinskas pilsētā Ukrainas rietumos atklājuši 950 komunistiskā režīma upuru apbedījumus.

Lielinieku noslepkavoto mirstīgās atliekas atrastas bijušā Padomju Savienības Iekšlietu tautas komisariāta (NKVD) cietuma teritorijā, kurš ar pārtraukumiem darbojās no 1939. gada līdz 1956. gadam.

Līdz Otrā pasaules kara sākumam Volodimira-Volinska atradās Polijas teritorijā.

Ukraiņu arheologu vadītājs Aleksejs Zlatogorskis uzskata, ka upuri noslepkavoti laikā no 1940. līdz 1941. gadam, pirms Padomju Savienības okupētajā Polijas teritorijā iebruka nacistiskās Vācijas karaspēks.

"Līdz šim esam atraduši apmēram 950 cilvēku mirstīgās atliekas. (..) Ir [atrasti] poļu karavīri, bet ir arī civiliedzīvotāji,"

laikrakstam "Rzeczpospolita" pastāstīja Zlatogorskis.

Kāda poļu arheoloģe norādījusi, ka mirstīgās atliekas ir ļoti slikti saglabājušās, jo tās bijušas apkaisītas ar kaļķi.

Plānots, ka ekshumācija turpināsies vēl vairākas nedēļas.

Dalies ar šo ziņu