Krievijas draudi. Avoti: Krievijas tanki jau atrodas pie Mariupoles

Konfliktu zonas
LETA--UNIAN/AFP/DPA/UKRAINSKAJA PRAVDA/DOŽDJ
Krievijas tehnika

Krievijas tanki atrodas pie Mariupoles - Ukrainas Azovas jūras piekrastes lielākās pilsētas Doņeckas apgabala dienvidos, atsaucoties uz avotiem izlūkdienestā, piektdien vēsta Ukrainas tīmekļa medijs TSN.

Krievijas draudi. Avoti: Krievijas tanki jau atrodas pie Mariupoles; Maskava noliedz, NATO publicē attēlus

Krievijas armijas kaujas grupas devušās no trešdien ieņemtās Novoazovskas uz Mariupoli. Krievijas karavīri no mīnmetējiem apšauda Ukrainas armijas kontrolpunktu Bezimennes ciemā.

Atbilstoši izlūkdienesta datiem Krievijas karavīri ir ieņēmuši pozīcijas šajā ciemā un šobrīd atrodas 20 kilometru attālumā no Mariupoles.

Krievijas karaspēka regulārās daļas trešdien iebruka Ukrainas teritorijā un ieņēma Novoazovskas pilsētu Azovas jūras piekrastē, paziņojusi Kijeva un rietumvalstis.

Ukraina lūdz ES "plaša mēroga" militāro palīdzību

 

Ukrainas vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Konstantīns Jeļisejevs ceturtdien aicināja Briseli sniegt Ukrainai "plaša mēroga" militāro palīdzību.

Viņš mudināja ES līderus, kas sestdien tiekas samitā, izlemt par "tālākām apņēmīgām un nozīmīgām sankcijām un plaša mēroga militāro un tehnisko palīdzību, lai apturētu agresoru".

Krievijas karaspēka regulārās armijas daļas trešdien sagrābušas Novoazovskas pilsētu Ukrainas Azovas jūras piekrastē, iepriekš ziņoja Kijevas amatpersonas.

NATO amatpersona: Krievijas karavīru skaits Ukrainā krietni pārsniedzis tūkstoti

Kāda NATO augsta ranga amatpersona ceturtdien atzinusi, ka Krievijas karavīru skaits Ukrainā "krietni pārsniedzis tūkstoti".

Amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, piebilda, ka Krievijas regulārās armijas karavīri atbalstot krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bandas, cīnoties kopā ar tām un to rindās.

Amatpersona piebilda, ka uz Ukrainas austrumiem sūtītā Krievijas bruņojuma apjoms esot palielinājies gan "kvantitatīvi, gan kvalitatīvi" un Krievijas iesaistīšanās kļūst arvien atklātāka.

Krievijas pierobežas reģionos sakoncentrēti aptuveni 20 000 karavīru, atklāja amatpersona, runājot par "uzbrukuma armiju".

NATO publisko satelītattēlus ar Krievijas spēku militārajām aktivitātēm Ukrainā

NATO publiskojusi satelītattēlus, kas apliecina Krievijas spēku iesaistīšanos militārās operācijās Ukrainā.

Attēlos, kas iegūti augusta nogalē, fiksēta Krievijas artilērijas vienību virzīšanās cauri Ukrainas laukiem un sagatavošanās darbībai Krasnodonas rajonā, teikts NATO paziņojumā.

Organizācija norāda, ka tā ir tikai Krievijas karavīru un ieroču kustības "leduskalna virsotne".

Kā žurnālistiem paziņojis NATO brigādes ģenerālis Niko Taks, saskaņā ar piesardzīgām aplēsēm Krievijas karavīru skaits Ukrainā "krietni pārsniedzis tūkstoti", bet Krievijas pierobežas reģionos sakoncentrēti aptuveni 20 000 karavīru.

Pēc viņa teiktā, jaunākie notikumi Ukrainā "skaidri parādījuši, ka drošības paradigma Eiropā mainījusies pašos pamatos", saskaroties ar "ļoti agresīvu Krieviju".

Taks uzsvēris, ka Krievijas regulārās armijas karavīri atbalsta krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bandas, cīnoties kopā ar tām un to rindās. Uz Ukrainas austrumiem sūtītā Krievijas bruņojuma apjoms palielinājies gan "kvantitatīvi, gan kvalitatīvi" un Krievijas iesaistīšanās kļūst arvien atklātāka, ietverot ieroču un munīcijas piegādes, specvienību apmācīšanu, izlūkošanas un loģistikas atbalstu.

"Tas viss tiek sistemātiski noliegts, vēl vairāk pastiprinot sajukumu," viņš piebildis.

Kā atzinis ģenerālis, situāciju vēl vairāk saasina apstāklis, ka prokremliskie spēki nogriezuši svarīgāko ceļu starp Doņecku un Novoazovsku, pārraujot Ukrainas armijas apgādes līniju.

Viņš uzsvēris, ka publiskotie satelītuzņēmumi sniedz papildu pierādījumus, ka Krievijas kaujas vienības ar sarežģītu smago bruņojumu darbojas suverēnās Ukrainas teritorijā.

Attēli arī norāda uz būtiskām aktivitātēm Krievijā pie Ukrainas robežas, kas "tiek veiktas, tiešā veidā atbalstot spēkus, kuri darbojas Ukrainas teritorijā, un ir daļa no koordinētas destabilizējošas stratēģijas", atzīmē NATO.

Krievijas Aizsardzības ministrija noliedz karavīru aktīvu darbību Ukrainā

Krievijas Aizsardzības ministrija ceturtdien noliegusi Vašingtonas un Kijevas ziņoto, ka Krievijas karavīri ir aktīvi iesaistījušies kaujās Austrumukrainā.

Ministrijas pārstāvis Igors Konašenkovs paziņoja, ka šai "informācijai nav nekādas saistības ar realitāti" un armijas vienības, kas, kā uzskata Vašingtona, ir iegājušas Ukrainā, piedalījušās militārajās mācībās.

Krievijas pārstāvis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) Andrejs Keļins ceturtdien noliedzis, ka Krievija iebrukusi Ukrainā, paziņodams, ka tur neesot "nedz Krievijas karavīru, nedz tehnikas".

Ukrainas vēstnieks EDSO Ihors Prokopčuks pirms tam paziņoja, ka Krievija veikusi tiešu iebrukumu Ukrainā, norādot, ka Kijeva šos notikumus uzskata par aktīvu agresiju pret Ukrainu.

Savukārt Keļins apgalvojis, ka šī informācija neesot patiesa.

"Mūsu partnerus [EDSO sēdē] interesē nevis humānā situācija Ukrainas austrumos, bet kaut kādas mītiskas Krievijas militārās tehnikas kolonnas, kuras it kā pašlaik virzoties uz Novoazovsku. Par to runājis tikai Ukrainas pārstāvis EDSO. Nevienam citam tādu ziņu nav," viņš pavēstījis.

 

Ukrainā aizturēti trīs Krievijas karavīri

Pretterorisma operācijas zonā Čerņigovas apgabalā Ukrainas Iekšlietu ministrijas vienības neitralizējušas deviņu bruņotu cilvēku grupu, no kuriem astoņi bijuši Krievijas pilsoņi, atsaucoties uz informāciju ministrijas tīmekļa vietnē, ziņo neatkarīgais Krievijas televīzijas kanāls "Doždj".

Apšaudot mikroautobusu, seši no deviņiem kaujiniekiem tikuši nogalināti, bet trīs sagūstīti un nodoti izmeklētājiem.

Drošības spēki informēja, ka mikroautobusā atrastie dokumenti un lietas norādījušas, ka astoņi no kaujiniekiem ir bijuši Krievijas pilsoņi no Maskavas un Sanktpēterburgas, bet viens - Luhanskas iedzīvotājs. Mikroautobusā tika atrasta arī tā sauktās Luhanskas tautas republikas simbolika un Krievijā ražoti pārtikas produkti.

Karavīru māšu komiteja: Uz Ukrainu jau nosūtīti 15 000 krievu karavīru

Uz Ukrainas austrumiem nosūtīti jau 15 000 Krievijas karavīru, bet cik no viņiem krituši, nav zināms, atsaucoties uz Karavīru māšu komitejas vadītāju Valentīnu Meļņikovu, trešdienas vakarā ziņoja neatkarīgais Krievijas televīzijas kanāls "Doždj".

Meļņikova pastāstīja, ka obligātajā dienestā esošos karavīrus dažādās karaspēka daļās piespiežot parakstīt līgumus par nosūtīšanu uz Luhansku.

Kā vēstulē savai mātei rakstījis viens no karavīriem, kas dien Rostovas apgabalā, vienības  komandieris padotajiem esot paziņojis:

"Mēs jūs sūtīsim uz Luhansku. Ja neparakstīsies [līgumu], es pats parakstīšu jūsu vietā."

Saskaņā ar Meļņikovas aplēsēm šobrīd Ukrainā jau atrodoties 15 000 krievu karavīru.

Viņa piebilda, ka grūti noteikt, cik no viņiem ir bez dokumentiem vai arī apgādāti ar izziņām par dienesta līguma laušanu, vai ar beztermiņa atvaļinājuma apliecībām.

Viņa arī atzina, ka nav zināms, cik krievu karavīru Ukrainā jau krituši.

Iepriekš trešdien Krievijas Karavīru māšu komiteja paziņoja, ka tās rīcībā esot 400 Ukrainā kritušo un ievainoto karavīru saraksts.

Sanktpēterburgā novērotas militārās autoinspekcijas pavadītas ātrās palīdzības mašīnu kolonnas

Sanktpēterburgas mediji, kas pēdējās dienās vērīgi sekojuši ziņām par neskaidros apstākļos bojāgājušu vai pazudušu karavīru likteņiem, ceturtdien pievērš uzmanību lasītāju iesūtītai informācijai par lielu ātrās palīdzības mašīnu kolonnu pārvietošanos militārās autoinspekcijas pavadībā ar ieslēgtām signālugunīm.

Izdevuma "Fontanka.ru" lasītāji iesūtījuši redakcijai fotogrāfijas un informāciju, ka trešdienas vakarā ar pāris stundu starpību novērojuši divas šādas autokolonnas. Domājams, ka tās virzījušās no pilsētas ziemeļiem, kur atrodas militārais lidlauks, uz Sanktpēterburgas Kara medicīnas akadēmijas pusi.

Kā izdevumam apliecināts Krievijas ārkārtējo situāciju ministrijā, valsts autoinspekcijā un ātrās palīdzības dienestā, ap šo laiku pilsētā nav fiksētas nekādas ārkārtējas situācijas ar daudziem cietušajiem, kuru dēļ būtu bijis vajadzīgs tik liels skaits specializēto mašīnu.

Krievijas Rietumu kara apgabala preses dienesta pārstāvji savukārt norādījuši, ka viņiem nekas nav zināms par militārās autoinspekcijas pavadītām ātrās palīdzības mašīnu kolonnām un kara apgabala rīcībā vispār neesot tik daudz ātrās palīdzības mašīnu.

Tikmēr arī telekanāla 100 TV ēterā rādīts sižets ar ierakstu no kāda līdzās Kara medicīnas akadēmijai esoša biznesa centra videokameras, kurā redzama aptuveni desmit ātrās palīdzības mašīnu pārvietošanās. "Nav zināms, kas tika vests šajās mašīnās, bet pilsētas ziemeļos nav bijis nedz lielu ugunsgrēku, nedz satiksmes negadījumu ar tādu upuru skaitu, toties pa šo maršrutu mašīnas varēja braukt no Ļevašovas lidostas," vēstīja kanāls.

Dalies ar šo ziņu