Vairāk nekā 1300 Lielbritānijas karavīru oktobrī piedalīsies militārajās mācībās Polijā

Ārvalstīs
LETA--AFP
Lielbritānijas karavīri
Foto: Foto: mod.gov.uk

Lielbritānija pirmdien paziņojusi, ka oktobrī piedalīsies militārajās mācībās Polijā, kuru mērķis ir stiprināt NATO klātbūtni reģionā, ņemot vērā Krievijas izvērsto agresiju pret kaimiņos esošo Ukrainu.

Vairāk nekā 1300 Lielbritānijas karavīru oktobrī piedalīsies militārajās mācībās Polijā

Šodien varu paziņot par mācībām "Black Eagle", kas būs vērienīgi Polijas un Apvienotās Karalistes vingrinājumi, kuros piedalīsies 350 britu bruņotie un citi spēkrati, kā arī aptuveni 1350 britu karavīru, pavēstīja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons, kurš ieradies vizītē Varšavā.

Tā būs plašākā britu bruņoto spēku dalība mācībās Austrumeiropā kopš 2008. gada, preses konferencē, kurā piedalījās arī Apvienotās karalistes ārlietu ministrs Filips Hamonds, kā arī abu viesu poļu kolēģi, norādīja Falons.

Turpinoties Krievijas agresijas eskalācijai, Polija un Baltijas valstis ir pieprasījušas pastāvīgu NATO klātbūtni savā teritorijā.

Deviņu savulaik komunisma jūgā bijušo Austrumeiropas valstu prezidenti pagājušajā nedēļā tikās Varšavā, lai pirms septembrī gaidāmā NATO samita izstrādātu kopīgu reģiona aizsardzības stratēģiju un programmu alianses austrumu robežu nostiprināšanai.

Sagaidāms, ka Krievijas agresija pret Ukrainu un tās sekas būs galvenais NATO samita jautājums.
Augsta ranga NATO amatpersonas jau izteikušās, ka septembrī varētu tikt pieņemts lēmums par pastāvīgu NATO spēku izvietošanu Austrumeiropā.

"Krievijas-Ukrainas konflikts ir vissvarīgākā Eiropas drošības problēma kopš Aukstā kara beigām," norādījis Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis. "NATO austrumu flanga nostiprināšana ir fundamentāla."

Pagaidām, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, NATO jau ir nosūtījusi uz Poliju un Baltijas valstīm gaisa, jūras un sauszemes spēka papildkontingentus.

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama jūnijā paziņoja, ka NATO Austrumeiropas dalībvalstu aizsardzības stiprināšanai Vašingtona atvēlējusi miljardu dolāru.

Dalies ar šo ziņu