Krievijas draudi. ASV bruņoto spēku komandieris: Putins uzkurinājis bīstamu nacionālisma drudzi

Konfliktu zonas
LETA--AFP
Dempsijs
Foto: Foto: army.mil

Krievijas prezidenta Vladimira Putina agresija pret Ukrainu veicinājusi valstī nacionālistisku noskaņojumu, kas var izplatīties visā reģionā, radot bīstamas un neparedzamas sekas, ceturtdien paziņoja ASV apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs (bruņoto spēku komandieris) ģenerālis Mārtins Dempsijs.

Krievijas draudi. ASV Bruņoto spēku komandieris: Putins uzkurinājis bīstamu nacionālisma drudzi

Viņš norādīja, ka Putins sācis agresīvu kampaņu, nerēķinoties ar citu valstu suverenitāti un cenšoties panākt revanšu pēc komunistiskās impērijas sabrukuma.

Baidos, ka Putins patiesībā sakūris uguni, pār ko pats zaudē kontroli, atzina ģenerālis Dempsijs.

Viņš piebilda, ka Putins cenšas izmantot tā dēvēto krievvalodīgo kopienas citās valstīs un pieaugošo militāro varu, lai atgūtu Krievijas zaudēto starptautisko ietekmi.

"Eiropā tieši tagad pieņemas spēkā nacionālisma vilnis, kuru daudzējādā ziņā radījušas šīs Krievijas darbības, ko es uzskatu par visai bīstamām," norādīja Dempsijs, piebilstot, ka nacionālisms "var būt ļoti bīstams instinkts un impulss".

"Patiesībā es bažījos, ka uguns, kas aizkurta atsevišķā vietā Austrumeiropā var nepalikt tikai Austrumeiropā," atzina ģenerālis.

Putina vadībā krievi drīz vien sevi sāks vērtēt savādāk ne tikai Austrumeiropā, bet arī attiecībās ar pārējo Eiropu un ASV, norādīja ģenerālis Dempsijs.

"Viņš to dara ļoti agresīvi. Viņam ir scenārijs, kas līdz šim vairākas reizes ir darbojies," uzsvēra ASV ģenerālis. "Ja jūs man vaicātu, vai ir kādas izmaiņas attiecībās [ar Krieviju], man būtu jāatzīst, ka mainījies ir pilnīgi viss."

Dalies ar šo ziņu