Pentagons atklāj viena miljarda dolāru vērtā drošības plāna izlietojumu

Ārvalstīs
Pēc stripes.com un defense.gov materiāliem
ASV karavīrs
Foto: Foto: Armīns Janiks

No „Eiropas apliecinājuma iniciatīvai” paredzētā viena miljarda dolāru 925 miljoni dolāru tiks piešķirti ASV Aizsardzības departamentam, kam finansējums būs jāapgūst divu gadu laikā.

Pentagons atklāj viena miljarda dolāru vērtā drošības plāna izlietojumu

Pentagons plāno izlietot 440 miljonus dolāru ASV armijas bruņotās brigādes kaujas vienības rotācijai Eiropā. Šī finansējuma ietvaros arī paredzēts nodrošināt papildu līdzekļus Jūras spēku izvietošanai Baltijas un Melnajā jūrā. Tāpat plānots turpināt patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm un uz laiku atcelt ASV Gaisa spēku lidmašīnas F-15C atsaukšanu no Eiropas, palielinot lidmašīnu rotācijas.

Aptuveni 75 miljoni dolāru paredzēti militāro mācību rīkošanai kopā ar NATO sabiedrotajiem un partneriem, 250 miljoni dolāru - infrastruktūras uzlabošanai Centrālajā un Austrumeiropā, savukārt 125 miljoni ASV ekipējuma izvietošanai uzglabāšanai. 

Aptuveni 35 miljoni dolāru tiks izlietoti, lai sekmētu dažu jaunāko NATO dalībvalstu un tās partnervalstu, piemēram, Gruzijas, Moldovas un Ukrainas spējas.

ASV aizsardzības ministra Čaka Heigla vietnieks Bobs Vorks uzsvēra, ka pagaidu ASV klātbūtnes palielināšana un dažāda līmeņa militāro mācību rīkošana Centrālajā un Austrumeiropā ir būtisks pierādījums mūsu atbalstam NATO sabiedrotajiem un partneriem, kas šobrīd ir norūpējušies par Krievijas veikto Krimas aneksiju un citām provokatīvām darbībām Ukrainā.

Eiropas apliecinājuma iniciatīva, kuru ASV prezidents Baraks Obama pasludināja šā gada 3. jūnijā, paredz palielināt ASV militāro klātbūtni reaģējot uz Krievijas veikto Krimas aneksiju un nesenajām aktivitātēm pie Baltijas valstu robežām.

Dalies ar šo ziņu