Krievijas draudi. Maskava noliedz "Buk" piegādāšanu Austrumukrainas kaujiniekiem

Konfliktu zonas
LETA—AFP/NBN, BNS/INTERFAX
raķešu komplekss Buk
Foto: Foto: mil.ru

Krievija nav piegādājusi Ukrainas separātistiem zenītraķešu sistēmas "Buk" vai citu bruņojumu, pirmdien apgalvoja augsta ranga Krievijas Aizsardzības ministrijas amatpersona.

Krievijas draudi. Maskava noliedz "Buk" piegādāšanu Austrumukrainas kaujiniekiem; pirms Malaizijas lainera notriekšanas tuvumā bijusi Ukrainas lidmašīna

Es gribētu uzsvērt, ka Krievija nav devusi nemierniekiem raķešu sistēmas "Buk", jebkādus citus ieročus vai smago bruņojumu, brīfingā klāstīja ģenerālleitnants Andrejs Kartapolovs.

Krievijas gaisa telpas kontroles sistēmas 17. jūlijā konstatējušas Ukrainas militāro lidmašīnu "Su-25", kas tuvojusies Malaizijas pasažieru lidmašīnai, kura pēc tam tika notriekta, pirmdien paziņoja Krievijas militārās amatpersonas.

""Su-25" attālums no "Boeing" bija trīs līdz pieci kilometri," brīfingā Maskavā teica Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba galvenās operatīvās pārvaldes priekšnieks ģenerālleitnants Andrejs Kartapolovs.

"Tā štata bruņojumā ir "gaiss-gaiss" tipa raķetes R-60, kas spēj trāpīt mērķim 12 kilometru attālumā, bet garantēti līdz piecu kilometru attālumā," sacīja Kartapolovs.

Savukārt Krievijas gaisa spēku galvenā štāba priekšnieks ģenerālleitnants Igors Makuševs uzsvēra, ka " agrāk Ukrainas amatpersonas paziņoja,  ka tajā dienā Ukrainas lidmašīnas avionegadījuma vietas tuvumā nebija".

"Kā redzat, tā tomēr nebija," sacīja Makuševs.

Ukrainas prezidents liek apturēt karadarbību lidmašīnas katastrofas tuvumā

Ukrainas prezidents Petro Porošenko pirmdien paziņojis, ka ir devis pavēli valdības spēkiem pārtraukt uguni 40 kilometru rādiusā ap notriektās "Malaysia Airlines" lidmašīnas nogāšanās vietu.

Esmu izdevis pavēli. 40 kilometru rādiusā ap katastrofas vietu Ukrainas karavīriem nekavējoties jāpārtrauc operācijas un nav jāatklāj uguns,"

Porošenko paziņojumu žurnālistiem citē ziņu aģentūra "Interfax-Ukraine".

Nīderlandes karavīri lūdz nosūtīt viņus uz Ukrainu

Vairāki Nīderlandes armijas karavīri nosūtījuši aizsardzības ministrei Žanīnai Henisai-Plashārtai vēstuli ar lūgumu nosūtīt viņus uz Ukrainas austrumiem, lai cīnītos pret krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bruņotajām bandām.

Vēstulē, kas publicēta tīmekļa vietnē "joop.nl", karavīri lūdz ministri nosūtīt viņus uz Ukrainas austrumiem, lai, sadarbojoties ar Ukrainas likumīgo valdību, attīrītu šo teritoriju no teroristiem.

Karavīri to uzskata par savu pienākumu to Nīderlandes pilsoņu priekšā, kuri gājuši bojā virs Ukrainas notriektās Malaizijas lidmašīnas "Boeing 777" katastrofā.

Savā vēstulē viņi norāda, ka tas, kas šobrīd notiek ar bojāgājušo mirstīgajām atliekām, ir "necieņa, pretīgi un pilnīgi nepieņemami".

Karavīri mudina ministri izmantot viņas ietekmi, "lai premjerministrs [Marks] Rute pieņemtu lēmumu ātrai Nīderlandes karavīru nosūtīšanai uz Ukrainas austrumiem un, sadarbojoties ar Ukrainas likumīgo valdību, izmantotu visas iespējamās un piemērotās darbības šīs situācijas atrisināšanai", liedzot teroristiem "tiesības rīkoties ar mūsu bojāgājušajiem".

Tas ir mazākais, ko varam darīt mūsu pilsoņu labā, kuri nav ne pie kā vainīgi un miruši noziedzīga idiotisma rezultātā," raksta karavīri.

Dalies ar šo ziņu