Krievijas draudi. Krievijas mediji Malaizijas aviolainera katastrofā vaino Kijevu

Konfliktu zonas
LETA—AFP/NBN/AFP/KORRESPONDENT
3F7A535063084D5BAEEA13828DA096E7.jpg

Krievijas mediji pārspriež Austrumukrainā notriektā Malaizijas aviolainera katastrofu, lielākoties sliecoties vainot notikušajā Kijevu, lai gan dažu izdevumu tonis ir atturīgāks.

Krievijas draudi. Krievijas mediji Malaizijas aviolainera katastrofā vaino Kijevu; Ukraina noskaidrojusi precīzu nāvējošās raķetes palaišanas vietu

Prokremliskais tabloīds "Tvoj Deņ", kura žurnālisti ieradās pie nokritušās lidmašīnas vieni no pirmajiem, atvēlējis veselu lappusi fotogrāfijām no traģēdijas vietas ar parakstu ""Doņeckas tautas republikas" varas iestādes apsūdz lidmašīnas notriekšanā Ukrainas raķešu kompleksus "Buk"".

"Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju šo lidmašīnu notriekuši Ukrainas bruņotie spēki," izdevumam paziņojis tā dēvētās Doņeckas tautas republikas drošības padomes loceklis Sergejs Kavtaradze.

Laikraksts "Izvestija", kas Austrumukrainu konsekventi dēvē par Jaunkrieviju (Novorossija), savos vērtējumos gājis vēl tālāk, paziņojot, ka katastrofa ir "plānotas Kijevas provokācijas rezultāts".

"Doņeckas tautas republikas" līderis Aleksandrs Borodajs un citi grupējuma pārstāvji avīzei apgalvojuši, ka separātistu rīcībā neesot tik sarežģītu iekārtu kā zenītraķešu komplekss "Buk".

"Spriediet paši - kurš varēja to izdarīt? Nemierniekiem nav bruņojuma, kas ļautu notriekt tādā augstumā lidojošu lidmašīnu, toties Kijevas rīcībā ir," apgalvojis "Jaunkrievijas tautas frontes" priekšsēdētājs žurnālists Konstantīns Dolgovs.

Kā atgādina "Kommersant", teroristu grupējuma "Doņeckas tautas republika" preses dienests ceturtdien izplatījis paziņojumu, no kura izriet, ka pasažieru laineri notriecis Ukrainas iznīcinātājs "Su-25", taču saskaņā ar Ukrainas spēka dienestu datiem kaujas aviācija Ukrainas dienvidaustrumos vispār nav izmantota.

Grupējuma pārstāvji turklāt izteikušies, ka uzbrukumu pasažieru lidmašīnai sarīkojuši amerikāņu specdienesti, lai varētu apsūdzēt "republikas aizstāvjus" terorismā un vēl vairāk sarežģītu situāciju reģionā.

Ukrainas militārais eksperts Igors Ļevčenko laikrakstam atzinis, ka arī Kijevai konflikta zonā ir vairāki zenītraķešu kompleksi "Buk", taču tie atrodas pretterorisma operācijas štāba tuvumā un "nekādā ziņā netiktu vērsti pret pasažieru lidmašīnu".

Laikraksts "Kommersant" tikmēr citē kādas vārdā neminētas valsts diplomātu, kas norādījis, ka Rietumu amatpersonas sliecas atzīt uz netiešiem pierādījumiem balstītu versiju, ka lidmašīnu notriekuši separātisti.

Kā šādus netiešus pierādījumus viņš minējis Austrumukrainas promaskavisko kaujinieku līdera Igora Girkina izteikumu, ka ceturtdien nemiernieki esot notriekuši ukraiņu militāro transportlidmašīnu "An-26", kā arī kaujinieku agrāko paziņojumu, ka jūnija beigās viņi ieņēmuši Ukrainas karaspēka daļu, kuras rīcībā esot raķešu kompleksi "Buk". Precīzākus secinājumus rietumvalstis plāno izdarīt, balstoties uz kosmiskās izlūkošanas datiem.

Diplomāts licis saprast, ka gadījumā, ja nemiernieku vaina tiktu pierādīta, atbildība par notikušo būs jāuzņemas arī Krievijai, kas atbalsta separātistus.

Jau ziņots, ka Ukrainas drošības dienests (UDD) piektdien publiskoja promaskavisko separātistu sarunu ierakstus, kas apliecina, ka viņi no Krievijas saņēmuši zenītraķešu kompleksu "Buk-M" kopā ar Krievijas apkalpi. Turklāt pie robežas aizturēti divi Krievijas pilsoņi, iespējamie šīs apkalpes locekļi.

Daži Krievijas mediji vaicā, kādēļ civilajai lidmašīnai atļauts lidot virs konflikta zonas.

"Nav skaidrs, kā "Boeing 777 nonāca virs konflikta zonas un kādēļ gaisa satiksmes kontrolieri nenovērsa šo potenciāli bīstamo situāciju," raksta "Rossijskaja Gazeta".

"Kommersant" citē avotus Ukrainas aviācijas nozarē, kuri pastāstījuši, ka virs visas pretterorisma operācijas zonas pasažieru lidmašīnām aizliegts lidot zemāk par 7500 metriem saistībā ar to, ka tur iepriekš ar pārnēsājamajiem zenītraķešu kompleksiem jau notriektas vairākas militārās lidmašīnas un helikopteri. Viņu Krievijas kolēģi norādījuši, ka patiesībā runa esot par 7800 metru augstumu, tomēr pauduši viedokli, ka lidošana pāri Ukrainas austrumdaļai pat 10 000 metru augstumā uzskatāma par neapdomīgu un ka Ukrainai būtu vispār jāaizliedz lidojumi virs šā reģiona.

Ukraina noskaidrojusi precīzu nāvējošās raķetes palaišanas vietu

Ukrainas Drošības dienests (UDD) noskaidrojis precīzu vietu, no kuras ceturtdien tikusi izšauta raķete, ar ko notriekta Malaizijas lidmašīna, preses konferences laikā sestdien paziņoja UDD pretizlūkošanas departamenta vadītājs Vitālijs Naida.

""Buk" sistēmas raķetes palaišana veikta no kaujinieku kontrolētās Sņižnes rajona, taču izmeklēšanas interesēs mēs neatklājam precīzu vietu, par kuru mums ir faktiski neapšaubāmi dati," pavēstīja Naida.

Viņš piebilda, ka raķeti palaidušas Krievijas militārpersonas, bet pavēli šaut devis viens no krievu algotņu bandu vadoņiem – Igors Bezļers, kas pazīstams ar palamu "Bes" ("Sātans").

"Krievijai ir pienākums nosaukt mums to personu vārdus, kas veikuši raķetes palaišanu," uzsvēra Naida.

Kerijs: Malaizijas lidmašīnas notriekšanā izmantotā raķešu sistēma nākusi no Krievijas

Raķešu sistēmu, kas izmantota "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas notriekšanā Austrumukrainā, separātistiem nodevusi Krievija, svētdien paziņojis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Lidmašīnas notriekšanā izmantota raķešu sistēma "SA-11", norādīja Kerijs, piebilstot, ka Savienotās Valstis ir pārliecinātas, ka avārijas brīdī Ukrainai nekur tuvumā nebija šādas sistēmas.

"Tādēļ tas acīmredzot ļoti skaidri norāda uz separātistiem," sacīja Kerijs.

Viņš norādīja, ka ASV zina, precīzi kad, no kurienes un kādā trajektorijā raķete tika izšauta.

"Un tas bija tieši tad, kad šis lidaparāts pazuda no radariem. Mēs arī zinām (..), ka separātisti vēlāk plātījās, ka to notriekuši," viņš piebilda.

Kerijs arī nosodīja "groteskās ainas" lidmašīnas avārijas vietā, kur separātisti kavē izmeklēšanu un pienācīgu bojāgājušo mirstīgo atlieku savākšanu.

"Saņemtas ziņas, ka piedzērušies separātistu kaujinieki vienkārši samet līķus kravas mašīnās, aizvācot no avārijas vietas gan līķus, gan pierādījumus," viņš piebilda.

Kerijs atkārtoti aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu izdarīt spiedienu uz Austrumukrainas separātistiem, lai viņi ļautu ekspertiem piekļūt avārijas vietai.

"Ir skaidrs, ka Krievija atbalsta separātistus, apgādā separātistus, iedrošina separātistus, apmāca separātistus," norādīja Kerijs, uzsverot, ka Maskavai sava nostāja jāmaina.

Krievija palīdz kaujiniekiem iznīcināt lidmašīnas notriekšanas pierādījumus

Ukrainas varasiestādes sestdien apsūdzējušas Krieviju, ka tā palīdzot prokrieviskajiem separātistiem, kas vainojami Malaizijas lidmašīnas notriekšanā, iznīcināt notikuma vietā esošos pierādījumus.

"Ukrainas valdība oficiāli paziņo – teroristi ar Krievijas atbalstu cenšas iznīcināt šī starptautiskā nozieguma pierādījumus," teikts Kijevas izplatītajā paziņojumā.

Ukrainas valdība pavēstījusi, ka valsts austrumos esošo krievu algotņu un vietējo separātistu bruņoto bandu kaujinieki, draudot ar ieročiem, esot sagrābuši ukraiņu glābēju atrastās 38 bojāgājušo mirstīgās atliekas un aizveduši uz Doņecku.

Turklāt bandīti liedz ukraiņu izmeklētājiem piekļuvi notikuma vietai.

Tajā pašā laikā Doņeckas apgabala valsts administrācija ziņo, ka teroristi notikuma vietā ir atveduši smago tehniku un grasās aizvilkt lidmašīnas vraka daļas nezināmā virzienā.

Ukrainas Drošības dienests publiskojis separātistu sarunu ierakstu, kas apliecina Maskavas interesi par notriektās lidmašīnas "melnajām kastēm"

Ukrainas Drošības dienests (UDD) svētdien publiskojis separātistu sarunu ierakstu, kas apliecina Maskavas interesi par Ukrainā notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas "melnajām kastēm".

UDD preses dienests paziņojis, ka ierakstā dzirdama separātistu bataljona "Vostok" komandiera Aleksandra Hodakovska saruna ar "Doņeckas tautas republikas" avārijas dienesta darbiniekiem.

Sarunā Hodakovskis apliecina, ka Maskava interesējas par avarējušās lidmašīnas "melnajām kastēm" un dod rīkojumu tās steidzami atrast.

Hodakovskis arī brīdina nepieļaut, ka kaut kas no avārijas vietā atrastā nonāk "svešās rokās", "pie cilvēkiem, kas tur ierodas, no ESDO (Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas) un tā tālāk".

Spriežot pēc UDD publiskotā ieraksta šīs sarunas notikušas 18. jūlijā - dienu pēc tam, kad virs prokrieviski noskaņoto separātistu kontrolētā reģiona Ukrainas austrumos tika notriekta "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna, kas no Amsterdamas devās uz Kualalumpuru, nogalinot 298 cilvēkus, kas tajā atradās.

Dalies ar šo ziņu