Krievijas draudi. Kijeva apsūdz Krieviju iznīcinātāja notriekšanā un helikoptera pilotes nolaupīšanā

Konfliktu zonas
LETA—AFP, DPA
SU-25
Foto: Foto: Wikipedia

Kijeva ceturtdien paziņojusi, ka Krievijas Gaisa spēki trešdien notriekuši Ukrainas kara lidmašīnu.

Krievijas draudi. Kijeva apsūdz Krieviju iznīcinātāja notriekšanā un helikoptera pilotes nolaupīšanā

"Krievijas Federācijas Gaisa spēku kara lidmašīna veica raķešu uzbrukumu Ukrainas gaisa spēku [iznīcinātājam] "SU-25", kad tas pildīja savu uzdevumu virs Ukrainas teritorijas," tviterī paziņojusi Ukrainas Nacionālās Drošības un Aizsardzības padome.

Notriektās lidmašīnas pilots paspējis katapultēties, un viņu vēlāk evakuējuši Ukrainas armijas pārstāvji.

Jaunākās apsūdzības izskan neilgi pēc Kijevas paziņojuma, ka Ukrainas armijas transporta lidmašīnu pirmdien, "visticamāk", notriekusi no robežas Krievijas puses izšauta raķete.

No astoņiem cilvēkiem, kas atradās transporta lidmašīnā, divi gājuši bojā, četri ir izglābti, bet vēl divus sagūstījuši promaskaviskie kaujinieki, ceturtdien pavēstīja NDAP preses pārstāvis.

Ukraina apsūdz Krieviju gūstā saņemtās lidotājas nolaupīšanā

Krievija trešdien paziņoja, ka pret sagūstīto Ukrainas piloti tiks ierosināta apsūdzība slepkavībā, uz ko Kijeva reaģējusi, apsūdzot Maskavu savas Gaisa spēku lidotājas nolaupīšanā.

Krievijas izmeklētāji apgalvo, ka Nadežda Savčenko ir līdzvainīga divu krievu žurnālistu nāvē, ko Maskava kvalificē kā tīšu slepkavību.

Krievijas valsts raidorganizācijas VGTRK darbinieki Igors Korneļuks un Antons Vološins gāja bojā 18.jūnijā sprādzienā Luhanskas piepilsētā.

Maskava apgalvo, ka žurnālistiem uzbrukts apzināti, un Krievijas varasiestādes sākušas notikušā izmeklēšanu.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja norādīja, ka Savčenko pamanījusi žurnālistu atrašanās vietu un par to paziņojusi ukraiņu iznīcinātāju pilotiem. Pēc tam šīs koordinātas izmantotas, lai apšaudītu norādīto vietu.

Krievu izmeklētāji apgalvo, ka Savčenko esot arestēta, kad bez dokumentiem šķērsojusi Krievijas robežu, izliekoties par bēgli.

Savukārt kā pavēstījis Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Klimkins, sarunā ar Ukrainas konsulu Savčenko stāstījusi, ka viņa esot sagūtīta Ukrainā. Viņai galvā uzmaukts maiss, rokas saslēgtas rokudzelžos un pēc tam, bieži mainot automašīnas, viņa izvesta uz Krieviju. Lidotāja noliedz, ka pati būtu labprātīgi devusies uz Krieviju.

Arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko norādījis, ka Savčenko pēc tam, kad teroristi viņu saņēmuši gūstā, tikusi nelegāli aizvesta uz Krieviju. Viņš uzdevis Ukrainas Ārlietu ministrijai darīt visu iespējamo, lai panāktu lidotājas atbrīvošanu.

Ukrainas Ārlietu ministrija ziņo, ka Savčenko tiek turēta ieslodzījumā Voroņežā, un apsūdzējusi Maskavu "visu starptautisko normu" pārkāpšanā un viņas nelikumīgā aizvešanā uz Krieviju.

Dalies ar šo ziņu