Pētījums: Sociālie mediji kļuvuši par svarīgu teroristisko organizāciju darbības instrumentu

Ārvalstīs
LETA--AFP
sociālie mediji
Foto: Foto: Pixaby

"Al Qaeda" un citi teroristiskie grupējumi paplašinājuši savu klātbūtni internetā un arvien plašāk izmanto sociālos medijus savu mērķu sasniegšanai, secināts jaunā Vudro Vilsona centra pētījumā, kura autors ir Izraēlas Haifas Universitātes profesors Gabriels Veimans.

Pētījums: Sociālie mediji kļuvuši par svarīgu teroristisko organizāciju darbības instrumentu

Pētījumā secināts, ka teroristiskās organizācijas arvien plašāk izmanto tādus sociālos tīklus kā "YouTube", "Twitter", "Facebook" un "Instagram".

"No teroristu skatu punkta sociālie mediji piedāvā svarīgu priekšrocību: anonimitāti," pētījuma prezentācijā Vudro Vilsona centrā norādīja Veimans.

Sociālie mediji kļuvuši par svarīgu instrumentu teroristu organizācijām jaunu biedru vervēšanai, propagandas izplatīšanai, līdzekļu vākšanai un pat apmācībai, piemēram, publiskojot pamācības bumbu izgatavošanai.

1998. gadā bija tikai 12 ar terorismu saistītas tīmekļa vietnes, tagad to skaits pietuvojies 10 000, un teroristi izvērtuši savu darbību arī sociālajos tīklos, norādīja Veimans, kurš gadiem ilgi pētījis teroristu komunikāciju.

Viņš norādīja, ka teroristu organizācijas nekad nav izgudrojušas kaut ko jaunu, bet iemācījušās gūt labumu no internetā valdošās brīvības, lai radītu tādus instrumentus kā angļu valodā iznākošais tīmekļa žurnāls "Inspire", kas tiek izmantots jaunu teroristu vervēšanai un apmācīšanai.

Sociālie mediji ļauj teroristiem vieglāk piekļūt cilvēkiem, sevišķi, jauniešiem, kas ir to galvenā mērķauditorija, norādīja Veimans.

Sociālie mediji arī ļauj teroristiskajām organizācijām "uzturēt dzīvus" savus varoņus, piemēram, ASV dzimušo radikālo jemeniešu sludinātāju Anvaru al Avlaki, kurš tika likvidēts ASV bezpilota lidaparāta uzlidojumā 2011. gada septembrī.

Ar "YouTube" palīdzību, teroristi var vieglāk un vienkāršāk izplatīt video, kuros fiksēti uzbrukumi un nolaupīšanas, savukārt tviteris ļauj nekavējoties izplatīt informāciju par grupējumu darbībām, norādīja Veimans.

Viņš arī pauda pārliecību, ka teroristu interneta aktivitāšu bloķēšana ir lielākoties neproduktīva un daudz gudrāk būtu tās novērot un no tām mācīties.

Dalies ar šo ziņu