Putins un Lukašenko apmeklēs mācības "Zapad-2013" Baltkrievijas teritorijā

Ārvalstīs
Pēc mil.ru un mod.mil.by materiāliem
Zapad 2013
Foto: Foto: mil.ru

Krievijas un Baltkrievijas Bruņoto spēku stratēģiskajās mācībās "Zapad-2013" 26. septembrī - to pēdējā dienā - Krievijas 20. armijas vienības turpinās pasākumus, lai pārtrauktu pretinieka diversantu un izlūkošanas grupu nelikumīgo darbību, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Klātesot Putinam un Lukašenko, mācībās "Zapad-2013" Baltkrievijas teritorijā iznīcinās 2000 teroristu

Abu valstu militārās mācības 26. septembrī apmeklēs arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, paziņoja Krievijas prezidenta preses dienests. Tas informēja, ka Putins un Lukašenko ieradīsies Gožskas poligonā Baltkrievijas Grodņas apgabalā un Hmeļovkas poligonā Krievijas Kaļiņingradas apgabalā, kur abu valstu karavīri "veiks mācību scenārijā paredzētos uzdevumus cīņā ar nelikumigajiem bruņotajiem formējumiem".

Gožskas poligonā notiks mācību noslēguma posms ar kaujas šaušanu, kura laikā Krievijas un Baltkrievijas Bruņoto spēku vienības veiks kopēju prettorisma operāciju.

25. septembrī Rietumu kara apgabala vienības izolējušas bruņotā konflikta rajonu pie Baltkrievijas robežas un droši bloķējušas piecus nelikumīgus bruņotos formējumus, kuru kopējais skaitliskais sastāvs sasniedz 2000 kaujinieku, informēja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Lai sniegtu atbalstu viena no lielākā nelikumīgā bruņotā formējuma, kuru veido aptuveni 800 kaujinieku un kurš bloķēts netālu no Grodņas, iznīcināšanā, Baltkrievijas Rietumu operatīvās pavēlniecības pakļautībā nodota Krievijas Rietumu kara apgabala 20.armijas 9.atsevišķā motorizētā strēlnieku brigāde, kura veic kaujas darbību kopā ar Baltkrievijas 6. atseviško mehanizēto brigādi.

Nelikumīgo bruņoto formējumu meklēšanā pielietota radiolektroniskā izlūkošana, fiksējot kaujinieku sarunas.

Atrastās grupas darbības rakstura noteikšanai uz fiksēto rajonu nosūtītas apvienotās Krievijas un Baltkrievijas izlūkošanas vienības, kuras kādā meža masīvā fiksējušas nelikumīgu bruņoto formējumu, precīzas tā atrašanās koordinātas nosūtot komandpunktam. Pieņemts lēmums formējumu iznīcināt ar helikopteriem "Mi-24" un "Mi-8", paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija, piebilstot, ka izlūkvienības apstiprinājušas formējuma iznīcināšanu.

Diversiju un izlūkošanas grupu un nelikumīgo bruņoto formējumu meklēšanā tika iesaistīti arī bezpilota aviācijas kompleksi, bet formējumu iznīcināšanai - arī lidmašīnas "Su-25", savukārt paziņoja Baltkrievijas Aizsardzības ministrija.

Mācību noslēguma posmā, kas maksimāli pietuvināts kaujas apstākļiem, pārbaudīs praksē bruņojumā pieņemtās jaunākās militārās tehnikas iespējas, kā arī jaunos operacionālos dokumentus, kurus kopīgajām operācijām izstrādāja Krievijas un Baltkrievijas Bruņoto spēki, informēja Krievijas Aizsardzības ministrija, norādot, ka tiekot pārbaudīti arī jaunākie telekomunikāciju kompleksi, kas ļauj 20 minūtēs izvērst sakaru sistēmu un nodrošināt aizsargātas videokonferences, šifrētus balss un datu sakarus.

   

Mācībās tiekot pārbaudīts arī pārvietojamais automatizētais komplekss "Svetļica" un "Akacija M", kā arī vairākas citas sistēmas, kas paredzētas materiāli tehnisko līdzekļu nodrošināšanas plānošanai, saņemot un nododot datus par nepieciešamo apgādi, piemēram, sistēma, ņemot vērā personālsastāva skaitu, automātiski izskaitļo, cik maizes, gaļas un citu pārtikas produktu nepieciešams mācībās iesaistītajam personālsastāvam šodien, kā arī to, cik sulas, sviesta un konfekšu būs jāpiegādā rīt, paziņoja ministrija.

26. septembrī mācību noslēguma posms notiks arī Krievijas Kaļiningradas apgabalā, kur poligonā "Hmeļovka" un "Pravdinskij" mācību vajadzībām izveidotas divas apdzīvotas vietas - "Jermolovka" un "Trofimovo".

Tajās uzbūvēts vairāk nekā 50 dzīvojamo māju, skolu un tirdzniecības centru maketu, bet uz ielām - transporta un bruņutehnikas maketu. Saskaņā ar mācību scenāriju tajās bāzētas nelikumīgo bruņoto formējumu nometnes, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Jau 23. septembrī, kad sākās mācību otrais posms, Krievijas Baltijas flotes (krasta) vienību un Baltkrievijas speciālo operāciju atsevišķā mobilā bataljona karavīriem bija jāuzsāk kopīga operācija, lai šīs apdzīvotās vietas atbrīvotu no nelikumīgiem bruņotajiem formējumiem. Kauja pilsētā no taktiskā viedokļa ir pieskaitāma pie sarežģītām kaujas darbībām un prasa no karavīriem apņēmīgu rīcību viņiem nepazīstamā apvidū, jo īpaši pret labi maskētu un pozijās nostiprinājušos pretinieku.

Baltkrievijas karavīri, kas izvietoti Vitebskā, Krievijas Kaļiningradas apgabalā ieradās caur Krievijas Ļeningradas apgabalu, kur 14. septembrī viņus un kaujas tehniku uzņēma Krievijas desanta kuģos un nogādāja mācību rajonā.

26. septembrī Baltkrievijas karavīri pirmo reizi desantēsies neaprīkotā piekrastē no pasaulē lielāka Baltijas flotes desanta kuģa uz gaisa spilvena "Mordovija".

Krievijas karavīri piekrastē desantēsies no "lieliem desanta kuģiem", paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija, piebilstot, ka desantēšanās notiks nosacītā pretinieka piekrastē, kur abu valstu karavīriem desanta operācijas laikā būs jāveic nelikumīgu bruņoto formējumu likvidācija.

Mācībās "Zapad-2013" Baltijas flotes kaujas kuģu grupa, kuras sastāvā bija korvete "Streguščij" un "Soobraziteļnij", veica pretkuģu raķešu un artilērijas šaušanu pa mērķiem jūrā, ar kuriem imitēja pretinieka kuģus. Kuģu manevru laikā esot veiktas praktiskās nodarbības radioelektronisko traucējumu radīšanā, kuģu dzīvotspējas spējas un sakaru pārbaudes, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Militārās mācības "Zapad -2013" norisinās no 20. septembra līdz 26. septembrim Baltkrievijas rietumos, Kaļiņingradas teritorijā un Baltijas jūrā.

Dalies ar šo ziņu