Vairums Eiropas valstu atteikušās no obligātā militārā dienesta

Ārvalstīs
LETA--AFP
Eiropas karte

Vairums Eiropas valstu ir atteikušās no obligātā militārā dienesta, savukārt Šveicē svētdien notiks referendums par obligātā militārā dienesta saglabāšanu.

Vairums Eiropas valstu atteikušās no obligātā militārā dienest

Kopš pagājušā gadsimta 60.gadiem lielākajā daļā Eiropas valstu obligātais militārais dienests pakāpeniski aizstāts ar profesionālu armiju.

Līdzās Šveicei vēl tikai dažās Eiropas valstīs - Norvēģijā, Somijā, Dānijā, Igaunijā, Austrijā, Grieķijā un Kiprā - joprojām ir spēkā obligātais militārais dienests.

Savukārt no obligātā militārā dienesta, sekojot Lielbritānijas un Luksemburgas piemēram, atteikušās tādas valstis kā Latvija, Beļģija, Francija, Spānija, Portugāle, Itālija, Polija un Vācija.

Tikmēr Norvēģijā pretēji citu valstu praksei obligātais karadienests attieksies arī uz sievietēm, pērn nolēma valsts parlaments. Šāds lēmums pieņemts dzimumu līdztiesības vārdā. Tas spēkā stāsies 2015. gadā, un obligātā militārā dienesta vietā varēs arī izvēlēties civilo dienestu.

Somijā militārais dienests ir obligāts uz laiku no sešiem līdz 12 mēnešiem. Savukārt civilais dienests ir divkārt garāks nekā militārais dienests.

Dānijā militārais dienests joprojām formāli ir obligāts, taču no 5000 cilvēkiem, kas izgāja militāro dienestu 2012. gadā, 95,8% bija brīvprātīgie, bet atlikušie 4,2% tika izvēlēti izlozes kārtībā.

Arī Igaunijā noteikts obligātais militārais dienests, kas ilgst astoņus līdz 11 mēnešus.

Austrijā šā gada janvārī vēlētāji referendumā pārliecinoši atbalstīja obligātā militārā dienesta saglabāšanu. Austrijā obligātajam dienestam ik gadu piesakās ap 22 000 karavīru.

Obligātais militārais dienests Austrijā ilgst sešus mēnešus, taču iespējams izvēlēties arī alternatīvo darba dienestu, kura laikā jāstrādā slimnīcās, valsts iestādēs vai nevalstiskajās organizācijās, un tas ilgst deviņus mēnešus. Obligātais militārais dienests Austrijā attiecas uz visiem vīriešiem vecumā līdz 35 gadiem.

Arī Grieķijā un Kiprā joprojām spēkā obligātais militārais dienests, lai gan tā ilgums samazināts līdz 9-12 mēnešiem.

Svētdien Šveicē gaidāms referendums, kurā rosināts atteikties no obligātā militārā dienesta, par kura saglabāšanu šā gada martā nobalsoja Šveices parlaments.

Aptaujas gan liecina, ka divas trešdaļas Šveices vēlētāju plāno svētdien balsot par līdzšinējās sistēmas saglabāšanu.

Dalies ar šo ziņu