ASV sniegs Izraēlai militāro palīdzību vēl 40 miljardu dolāru apjomā

Ārvalstīs
Sargs.lv

ASV sniegs Izraēlai militāro palīdzību vēl 40 miljardu dolāru apjomā

ASV un Izraēla noslēgušas jaunu līgumu par militāro palīdzību Telavivai, kurā paredzēta Vašingtonas finansējuma palielināšana, vēsta izdevums "Defense News".

Jaunā līguma ietvaros ASV no 2018. līdz 2027.gadam sniegs Izraēlai militāro palīdzību 40 miljardu dolāru (20 miljardu latu) apjomā.

Jaunais līgums stāsies spēkā pēc tam, kad 2017.gadā būs beidzies termiņš pašreizējam līgumam, kas paredz ASV ikgadējo palīdzību Izraēlai trīs miljardu dolāru apjomā.

Līdzekļu pārskaitīšana Izraēlai tiks veikta programmas "Ārvalstu militārais finansējums" (FMF) ietvaros. Šajā programmā ASV sniedz finansiālo palīdzību virknei valstu, kas tad šos līdzekļus tērē, lai iegādātos ASV bruņojumu.

Līdzās programmas FMF līdzekļiem ASV prezidents Baraks Obama devis piekrišanu tam, ka papildu finansējums tiek piešķirts Izraēlas pretraķešu aizsardzības sistēmai "Dzelzs kupols". 2013.gadā no ASV budžeta šiem mērķiem tiek atvēlēti 200 miljoni dolāru, bet ASV Kongresā neizslēdz iespēju, ka 2014. un 2015.gadā tie varētu būt vēl 600 miljoni dolāru.

Atšķirībā no citām valstīm, kas saņem programmas FMF līdzekļus, Telaviva 25% šīs naudas var tērēt nevis ASV bruņojuma iepirkumiem, bet gan pati savām militārajām programmām.

Patiesie Izraēlas saņemtās ASV militārās palīdzības apjomi nav zināmi. Atklāti tiek dati tikai par līdzekļiem, kas tiek piešķirti programmā FMF un tiešās bruņojuma pārdošanas programmas DCS ietvaros. Izraēla finansējumu - cita starpā arī militāriem mērķiem - saņem arī ar ASV Valsts departamenta palīdzības programmu starpniecību.

LETA--LENTA.RU

Dalies ar šo ziņu