Ziemeļkoreja apstiprina, ka tā veikusi trešo kodolizmēģinājumu

Ārvalstīs
Sargs.lv

Ziemeļkoreja apstiprina, ka tā veikusi trešo kodolizmēģinājumu

Ziemeļkoreja otrdien apstiprināja, ka šajā dienā "veiksmīgi" īstenojusi pazemes kodolizmēģinājumu, kas ir trešais šīs valsts kodolizmēģinājums.

"Ir veiksmīgi sarīkots trešais kodolizmēģinājums," paziņoja Korejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA).

"Kodolizmēģinājums tika veikts kā daļa no pasākumiem mūsu nacionālās drošības un suverenitātes aizsardzībai pret pārdrošo naidīgumu no [Amerikas] Savienoto Valstu puses, kuras ir pārkāpušas mūsu republikas tiesības uz mierīgu satelīta palaišanu," paziņoja KCNA.

Paziņojumā teikts, ka tika izmēģināta "miniatūra" kodolierīce un izmēģinājums veikts "drošā un perfektā veidā".

Ziemeļkoreja nāca klajā ar apstiprinājumu trīs stundas pēc tam, kad kaimiņvalstis konstatēja seismisku aktivitāti Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligona rajonā.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns nosodīja Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu kā "dziļi destabilizējošu" provokāciju, kas ir "skaidrs un smags attiecīgo [ANO] Drošības padomes rezolūciju pārkāpums".

ANO Drošības padome bija brīdinājusi Ziemeļkoreju par "ievērojamām sekām", ja tā veiktu jaunu kodolizmēģinājumu.

Drošības padome otrdien sanāks uz ārkārtas sēdi, lai apspriestu šo kodolizmēģinājumu. Sasaukt šo sēdi ierosināja Dienvidkoreja, kas pašlaik prezidē ANO Drošības padomē un bija aicinājusi uz stingru rīcību pret Ziemeļkoreju jauna kodolizmēģinājuma gadījumā.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija ir paziņojusi, ka Ziemeļkoreja otrdien veica savu trešo kodolizmēģinājumu, iepriekš par to brīdinot Ķīnu un ASV, un ka šī kodolizmēģinājuma jauda bija sešas vai septiņas kilotonnas.

Reģionālās seismoloģijas iestādes plkst.11.57 (plkst.4.57 pēc Latvijas laika) reģistrēja 4,9 līdz 5,1 magnitūdu stipru pazemes grūdienu, kura epicentrs atradās kilometra dziļumā tajā pašā vietā, kur izvietots Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligons.

Starptautiskā kodolizmēģinājumu novērošanas aģentūra vēsta, ka otrdien veiktais sprādziens bijis aptuveni tikpat stiprs kā abi iepriekšējie Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumi, kas tika veikti 2006. un 2008.gadā.

Ziemeļkoreja jau vairākas nedēļas ir draudējusi veikt "augstāka līmeņa" kodolizmēģinājumu, neraugoties uz ANO Drošības padomes brīdinājumiem. Ziemeļkoreja līdz šim bija veikusi divus kodolizmēģinājumus 2006.gada 9.oktobrī un 2009.gada 25.maijā.

LETA--AFP/REUTERS

Dalies ar šo ziņu