Taliban izmanto pievilcīgu sieviešu Facebook profilus, lai izvilinātu slepenu informāciju

Ārvalstīs
Sargs.lv

Taliban izmanto pievilcīgu sieviešu Facebook profilus, lai izvilinātu slepenu informāciju

Austrālijas Aizsardzības departaments brīdina, ka Taliban sociālajā vietnē Facebook izmanto pievilcīgu sieviešu viltus profilus, lai no karavīriem izvilinātu slepenu informāciju un sācis iekļaut sociālo mediju lietošanas noteikumus pirmsmisijas apmācībā, raksta Austrālijas laikraksts „Sunday Telegraph”.

Austrālijas Aizsardzības departamenta izdotajā Sociālo mediju un aizsardzības pārskatā („Review of Social Media and Defense”), norādīts, ka „mediji un ienaidnieks rada viltotus profilus, lai ievāktu informāciju. Piemēram, Taliban ir izmantojuši pievilcīgu sieviešu fotogrāfijas saviem Facebook profiliem, lai sadraudzētos ar karavīriem”.

Analītiķi apgalvo, ka karavīri ļoti paļaujas uz privātajiem kontaktiem, un viņi bieži vien neizvērtē cilvēkus, kas vēlas ar viņiem veidot draudzību internetā.

Taliban nereti uzdodas par universitātes studiju biedriem vai izskatīgām sievietēm, tādā veidā piekļūstot karavīru profiliem. 

Liela daļa no aptaujātajiem 1577 Austrālijas Aizsardzības spēku karavīriem par to nav pat nojautuši, savukārt 58% karavīru nav saņēmuši nekādu apmācību sociālo mediju lietošanā.

Austrālijas Aizsardzības departaments brīdina arī par fotogrāfiju izmantošanu interneta vietnēs.  Tās var radīt nopietnu apdraudējumu, īpaši dēļ viedtālruņu lietošanas izplatības un „geotagošanas” – funkcijas, ko daudzas mājaslapas izmanto, lai fotogrāfijā redzamajam attēlam piesaistītu informāciju par atrašanās vietu. Drošības eksperts Pīters Hanejs no Edith Cowan Universitātes atzinis, ka „geotagošanas” laikā iegūto informāciju iespējams apkopot datubāzēs un pārdot ikvienam.

Nereti arī karavīru ģimenes un draugi pakļauj briesmām karavīrus un operāciju, internetā netīšām izpaužot slepenu informāciju. 

Pēdējo gadu infrastruktūras attīstība Afganistānā, piemēram, iespējas izmantot bezvadu internetu ir atklājušas jaunu dimensiju Taliban karadarbības metodēs. Līdz šim daudzas militārās vienības ir ieteikušas saviem karavīriem atturēties no sociālo mediju lietošanas.

No otras puses bruņotie spēki visā pasaulē ir atzinuši sociālo mediju nozīmi un iekļauj informāciju par to lietošanu karavīru apmācībā.

Lai sociālās saziņas tīklu lietošana būtu droša arī Latvijas karavīriem un aizsardzības sistēmas darbiniekiem, Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments iesaka ievērot vairākus norādījumus:

- nedalīties ar tādu informāciju, ko lietotājs negrib redzēt publiski pieejamu;
- pirms apstiprināt kādu par „draugu”, ieteicams ar minēto personu sazināties;
- „draugus” ieteicams grupēt, piemēram, dienesta biedri, studiju biedri utt., katrai grupai nosakot attiecīgu informācijas piekļuves līmeni;
- izmantot sociālās saziņas tīklu piedāvātos privātuma iestatījumus;
- ievērot piesardzību, publiskojot informāciju par savu nodarbošanos, pārstāvēto militāro vienību (iesākām kā darba/dienesta vietu norādīt - Latvijas armija), izglītību, sazināšanās iespējām (nekad nenorādi dienesta e-pasta adresi vai telefona numuru);
- nepieciešams pārliecināties, ka sociālās saziņas tīklos publiskotā informācija nesatur faktus, kas var būt noderīga pretiniekam. Ievēro operacionālās drošības (OPSEC) prasības;
- pirms fotogrāfiju publicēšanas sociālās saziņas tīklos, nepieciešams tās uzmanīgi apskatīt un pārliecināties, vai tās nesatur slepenu informāciju (OPSEC jautājumos konsultējies ar vienības drošības virsnieku);
- informēt ģimenes locekļus par to, kāda informācija ir vai nav publiskojama;
- katram tiešsaistes kontam izveidot savu paroli un turēt to noslēpumā.

Dalies ar šo ziņu