Pētījums: Vieglo ieroču legālā tirdzniecība sasniegusi 8,5 miljardus dolāru gadā

Ārvalstīs
Sargs.lv

Pētījums: Vieglo ieroču legālā tirdzniecība sasniegusi 8,5 miljardus dolāru gadā

Vieglo ieroču legālās tirdzniecības apjomi gadā sasnieguši 8,5 miljardus ASV dolāru (4,7 miljardus latu), bet, pieskaitot arī nelikumīgo tirdzniecību, tie pārsniegtu desmit miljardus, liecina neatkarīgā izpētes projekta "Small Arms Survey" ikgadējais pētījums.

Pateicoties kariem Afganistānā, Irākā un citviet pasaulē, ieroču tirgus ir paplašinājies. Brīvāk pieejama kļuvusi arī informācija par ieroču darījumiem.

"Small Arms Survey" pētījumā secināts, ka ASV, Itālijas, Vācijas, Brazīlijas, Austrijas, Japānas, Šveices, Krievijas, Francijas, Dienvidkorejas, Beļģijas un Spānijas vieglo ieroču eksporta apjoms pārsniedz 100 miljonus ASV dolāru (56 miljonus latu).

Vadošo vieglo ieroču importētāju sarakstā ierindotas ASV, Lielbritānija, Saūda Arābija, Austrālija, Kanāda, Vācija un Francija. Šo valstu vieglo ieroču imports pārsniedzis 100 miljonus ASV dolāru.

Legālās tirdzniecības apjomi pārsniedz nelegālo tirdzniecību, kaut gan pēdējā var "nodarīt lielākus postījumus un būt daudz problemātiskāka", norādīja "Small Arms Survey" pārstāvis Ēriks Bermans.

"Mēs varam skaidri sacīt, ka abas kopā pārsniegtu desmit miljardus ASV dolāru," viņš piebilda.

Ikgadējā pētījumā vieglo ieroču tirgus paplašināšanās skaidrota ar karu Afganistānā un Irākā un ASV augošo ieroču importu.

Par visatklātākajām valstīm ieroču darījumos atzītas Šveice un Lielbritānija, bet atzinīgi vērtētas arī daudzas citas Rietumu valstis.

Tomēr ieroču tirdzniecība Āfrikā, Āzijā un Tuvajos Austrumos joprojām ir necaurredzama un ziņojumos par šiem reģioniem ir lielas plaisas, secināts pētījumā.

"Sevišķas bažas rada informācijas trūkums par iespējamo eksportu uz nestabiliem (..) režīmiem no Ķīnas un Krievijas Federācijas, no kurām neviena nepublisko datus par pistoļu, armijas šaujamieroču, vieglo ieroču vai vieglo ieroču munīcijas eksportu," teikts pētījumā.

"Ieroču transportēšana no Irānas un Ziemeļkorejas un reeksports no valstīm ar lieliem papildu krājumiem, piemēram, Angolas, arī ir grūti izprotami," atzīmēts pētījumā.

Par visnecaurredzamākajām valstīm ieroču darījumos "Small Arms Survey" pētījumā atzītas Irāna, Ziemeļkoreja un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). ASV no 52 valstīm ierindotas 14.vietā.

Pētījumā arī atzīmēts, ka ievērojama daļa no Irākā konfiscētajiem ieročiem ir nākusi no Irānas.

Pētījums publiskots laikā, kad ANO sākusi konferenci, lai pārskatītu ANO vieglo ieroču problemātikai veltīto programmu, kuras mērķis ir stiprināt nacionālo likumdošanu un kontroli pār nelegālo vieglo ieroču ražošanu.

Starptautiskajai sabiedrībai ir jānovērš nelegālā vieglo ieroču plūsma uz konfliktu reģioniem un to nokļūšana vietējo bruņoto grupējumu, kontrabandistu un noziedznieku rokās, norādīja ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

ANO dalībvalstis pagājušajā mēnesī nespēja panākt vienošanos par līgumu, kura mērķis ir pakļaut konvencionālo ieroču tirdzniecību starptautiskai kontrolei.

Sarunas par šo jautājumu varētu atsākties 2013.gadā.

ALETA-AFP

Dalies ar šo ziņu