Irānai ir izstrādāti plāni Hormuza slēgšanai

Ārvalstīs
Sargs.lv

Irānai ir izstrādāti plāni Hormuza slēgšanai

Irānai ir izstrādāti plāni Hormuza šauruma slēgšanai, bloķējot ieeju Persijas līcī, taču tikai gadījumam, ja nopietni tiks apdraudētas Teherānas intereses, liecina sestdien publiskotie Irānas armijas štāba priekšnieka izteikumi.

"Mums ir plāni Hormuza šauruma slēgšanai, jo armijas komandieriem jābūt plāniem jebkurai situācijai," intervijā aģentūrai ISNA piektdienas vakarā atzinis ģenerālis Hasans Firuzabadi.

Taču Irāna, rīkojoties racionāli, neslēgs koridoru, caur kuru iziet 40% pasaules enerģijas, ja vien tās intereses nav nopietni apdraudētas," piebildis ģenerālis.

Jau iepriekš virkne Irānas armijas augstāko komandieru un valsts amatpersonu brīdinājušas, ka Teherāna saglabā sev tiesības slēgt Hormuzu, ja pret tās kodolprogrammas objektiem tiks vērsti militāri triecieni.

Uz šiem draudiem, kas vairākkārt izskanējuši kopš pagājušā gada decembra, ASV reaģējušas ar brīdinājumu, ka jebkuri mēģinājumi no Irānas puses slēgt ūdensceļu ir "sarkanā līnija", kas izraisīs militāru pretreakciju no Vašingtonas puses.

Firuzabadi uzsvēris, ka rīkojumu slēgt Hormuza šaurumu var dot tikai Augstākā nacionālās drošības padome un ka to jāapstiprina Irānas augstākajam līderim – ajatollam Ali Hamenei.

Viņš piebildis, ka jebkuru armijas komandieru paziņojumi neatstāj nekādu ietekmi uz iespējamo reālo šauruma slēgšanu.

LETA-AFP

Dalies ar šo ziņu