Pekina noliedz, ka gatavotos karadarbībai Dienvidķīnas jūrā

Ārvalstīs
Sargs.lv

Pekina noliedz, ka gatavotos karadarbībai Dienvidķīnas jūrā

Pekina noliegusi, ka tā būtu paaugstinājusi kaujas gatavību, reaģējot uz teritoriālajām domstarpībām ar Filipīnām Dienvidķīnas jūrā.

Spriedze abu valstu attiecībās, kas saasinājās pagājušajā mēnesī, saistīta ar Skarboro rifu, nelielu klinšainu arhipelāgu, kas atrodas aptuveni 230 kilometrus no Filipīnu lielākās salas Lusonas.

Konflikts sākās, kad Filipīnu varasiestādes Skarboro apkārtnē konstatēja ķīniešu zvejas kuģus. Filipīnieši zvejniekus mēģināja aizturēt, taču to nepieļāva Ķīnas patruļkuģi, kas nekavējoties tika nosūtīti uz konflikta zonu.

Neskatoties uz Ķīnas medijos izskanējušām ziņām par Pekinas gatavību iet šajā konfliktā līdz galam, Ķīnas aizsardzības ministrija noliegusi, ka tās militārās vienības gatavotos karadarbībai.

"Ziņas, ka Guandžou kara apgabals, Dienvidķīnas flote un citas vienības pārvestas un gatavību karadarbībai, nav patiesas," teikts paziņojumā, kas piektdien ievietots ministrijas interneta vietnē.

Tikmēr saskaņā ar baumām, kas izplatījušās internetā, Pekina devusi rīkojumu atsevišķām vienībām pāriet uz otro karadarbības gatavības pakāpi. Ķīnas armijas karadarbības gatavības skalā ir četras pakāpes.

Abas valstis, cenšoties uzturēt pretenzijas uz savu suverenitāti pār apstrīdētajiem ūdeņiem, kopš 8.aprīļa konflikta zonā izvietojušas savus kuģus, kas gan nav bruņoti.

Pekina pretendē faktiski uz visu Dienvidķīnas jūras teritoriju, zem kuras, kā tiek uzskatīts, atrodas lieli naftas un dabasgāzes krājumi.

Tikmēr Filipīnas uzstāj, ka Skarboro rifs pieder tām, jo tas atrodas Filipīnu ekonomisko ūdeņu ekskluzīvajā zonā.

Piektdien pie Ķīnas vēstniecības Filipīnās pulcējās aptuveni 300 demonstrantu, kas protestēja pret Pekinas "iebiedēšanas" taktiku.

Tikmēr Ķīnas valdības atbalstītie mediji sestdien apsūdzējuši Filipīnas nacionālisma uzkurināšanā, un norāda, ka militārais konflikts Dienvidķīnas jūrā esot iespējams.

"Joprojām ir iespējams, ka Dienvidķīnas jūrā uzliesmo militārs konflikts, un, ja tas notiks, Ķīnas rīcība būs stingra," savā ievadrakstā uzsver "Global Times".

Šonedēļ Pekinas varasiestādes deva rīkojumu tūrisma firmām pārtraukt organizēt ceļojumus uz Filipīnām.

LETA-AFP

Dalies ar šo ziņu