Dienvidkoreja gatavojas notriekt Ziemeļkorejas raķeti, ja tā šķērsos tās teritoriju

Ārvalstīs
Sargs.lv

Dienvidkoreja gatavojas notriekt Ziemeļkorejas raķeti, ja tā šķērsos tās teritoriju

Seula pirmdien paziņojusi, ka gatavojas notriekt Ziemeļkorejas tāla darbības rādiusa raķeti, ja tā noklīdīs no plānotās trajektorijas un šķērsos Dienvidkorejas teritoriju.

Jau ziņots, ka starptautiskā sabiedrība un īpaši Dienvidkorejas tuvākās kaimiņvalstis ir noraizējušās par Phenjanas nodomu aprīļa vidū palaist tāla darbības rādiusa raķeti, lai nogādātu orbītā mākslīgo Zemes pavadoni.

Lai gan Ziemeļkoreja apgalvo, ka satelīta palaišana nepieciešama valsts ekonomiskajai attīstībai un nesējraķetei izvēlēta droša lidojuma orbīta, lai tās atlūzas neapdraudētu kaimiņvalstis, šāds solis pārkāptu ANO noteikto aizliegumu pēc iepriekšējiem šādu raķešu startiem.

Kaimiņvalstīm pastāv aizdomas, ka Ziemeļkoreja ar to maskē kodolgalviņu nest spējīgas tāla darbības rādiusa raķetes izmēģinājumu.

Seula ir noraizējusies, ka raķetes atlūzas, kam pēc plāna būtu jānogāžas Dzeltenajā jūrā starp Ziemeļkoreju un Ķīnu, varētu piezemēties Dienvidkorejas teritorijā, pirmdien paziņoja Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis.

"Mēs gatavojamies (..) sekot līdzi raķetes trajektorijai un to notriekt, ja tā kaut kādā veidā novirzīsies no plānotā maršruta un nonāks mūsu teritorijā," paziņoja ministrijas pārstāvis, sīkāku informāciju neatklājot.

Kā jau vēstīts, arī Japānas aizsardzības ministrs Naoki Tanaka ir izdevis rīkojumu sagatavot pretraķešu aizsardzības sistēmas, lai nepieciešamības gadījumā varētu notriekt Ziemeļkorejas raķeti.

Raķetes palaišana paredzēta starp 12. un 16.aprīli, lai pieminētu valsts dibinātāja Kima Irsena 100.dzimšanas dienu.

ASV prezidents Obama, kurš pašreiz atrodas vizītē Dienvidkorejā, un Dienvidkorejas prezidents Ļi Mjunbaks svētdien kopīgā preses konferencē brīdināja Ziemeļkoreju atteikties no raķetes palaišanas un tālākām provokatīvām darbībām.

Obama paziņoja, ka šāds solis var apdraudēt ASV sniegto palīdzību nabadzības smagi piemeklētajai Ziemeļkorejai, kā arī pauda gatavību palielināt spiedienu uz Ķīnu, kura līdz šim atteikusies stingri iestāties pret Phenjanu jautājumā par raķetes palaišanu.

LETA-AFP

Dalies ar šo ziņu