Papildināta: Mācībās Norvēģijā pazudusi militārā transporta lidmašīna ar pieciem karavīriem, mekleša

Ārvalstīs
E6906C8BA1B44095AEE67AED891D5A77.jpg

Papildināta: Mācībās Norvēģijā pazudusi militārā transporta lidmašīna ar pieciem karavīriem, meklešanā iesaistīti arī Latvijas karavīri

Joprojām nav atrasta ne transporta lidmašīna “Hercules C-130J”, ne tās apkalpe, kas pazuda lidojumā virs Zviedrijas šo ceturtdien, ziņo Norvēģijas Bruņotie spēki. Tās meklēšanas operācija turpinās, un tajā iesaistīti arī divi Latvijas karavīri – militārie mediķi -, kuri ir iekļauti Norvēģijas izveidotājā meklēšanas un glābšanas vienībā, kas devusies uz iespējamo negadījuma vietu, lai sniegtu palīdzību lidmašīnas apkalpes locekļiem, kas varētu būt izdzīvojuši.

Šorīt, 16.martā, plkst.5:07 lidmašīnas “Orion P-3” apkalpe, kas veica meklēšanu visu nakti, ziņoja, ka viņi ir atraduši siltuma signālus ziemeļos no Kebnekaises, kas varētu piederēt pazudušajai militārajai transporta lidmašīnai.

Norvēģijas Bruņoto spēku karavīri nekavējoties devās uz minēto vietu, bet plkst.7:40 ziņoja, ka viņi Kebnekaisē pazudušo lidmašīnu nav atraduši. Joprojām 37 karavīri ir iesaistīti meklēšanas operācijā. 

Norvēģu helikopters „Sea King” un četri zviedru helikopteri arī palīdz meklēšanā, bet trīs no tiem pagaidām meklēšanu ir pārtraukuši slikto laika apstākļu dēļ. Saskaņā ar ziņojumu, sarežģītā apvidus un sliktās redzamības dēļ arī nakts patruļas karavīri nebija spējuši sniegt jaunu informāciju.

Vakar izskanēja ziņa, ka ir atrasts avarējušās lidmašīnas vraks. Gēteborgā bāzētā Zviedrijas Jūras spēku administrācijas preses pārstāvis Peters Lindkvists paziņoja, ka „informācija tika saņemta no trim dažādām vietām, kur izlūklidmašīnas uztvēra siltuma signālus, savukārt vēl viens ziņojums par iespējamo katastrofas vietu tika saņemts no sauszemes patruļas. Mēs izmeklēsim visas šīs norādes.”

Pulkvežleitnants Truls Auduns Orpens (46), kapteinis Bjorns Ingvars Hāgs (40), kapteine Sīva Robertsena (45), kapteinis Stāles Garbergs (42) un kapteinis Steinars Utne (35) tiek uzskatīti par pazudušiem, pēc tam kad gaisa telpas kontrolieri zaudēja saikni ar militāro transporta lidmašīnu „Hercules C-130J”, kas bija pacēlusies no Evenes militārās bāzes Norvēģijas ziemeļos. Lidmašīnai bija jānolaižas Zviedrijā, Kirunā”.

"Es ar dziļām skumjām uzzināju, ka esam zaudējuši piecus virsniekus,"

paziņoja Norvēģijas aizsardzības ministrs Espens Barts, pieļaujot viņu bojāejas iespējamību.

„Lidmašīna pacēlās gaisā plkst.13:40 pēc vietējā laika, un tai bija jānolaižas plkst.14:20, bet pirms nolaišanās mēs zaudējām kontaktu. Pazudusī lidmašīna pieder Norvēģijai, tajā bija norvēģu karavīri,”

sacīja majors Ivars Moens, militāro mācību preses virsnieks. Pēdējo reizi lidmašīnas atrašanās vietu dokumentējis radars plkst.14:53, kad tā atradās 80 kilometrus uz rietumiem no Kirunas.

„Pēdējais kontakts ar lidmašīnu bija plkst.14:30, kad lidmašīna bija starp Kebnekaisi un Kirunu, un līdz Kirunai tai bija jālido vēl pusstunda,” paziņoja Zviedrijas Jūras un gaisa glābšanas pārstāvis Jonass Sundins.

Izskanēja ziņas, ka viens no diviem Dānijas militārajiem helikopteriem ir uztvēris signālus Kebnekaises kalnos, bet tā netika apstiprināta. Pastāv uzskats, ka pirms pazušanas „Herkuless” nav sūtījis SOS signālus, lai gan lidot nācās ļoti sliktos laika apstākļos.

Norvēģijas Bruņoto spēku preses pārstāvis Pērs Rostads paziņoja, ka „nav atrasta lidmašīna, bet ir pamats ticēt, ka tā ir  avarējusi”.

Lidmašīnas „C-130J” vārda „Siv” došanas ceremonija notika 2010.gada 17.augustā, un tas ir pēdējais bruņotajiem spēkiem piegādātais „Hercules”.

Lidmašīna piedalījās Norvēģijas vadītās militārās mācībās "Cold Response 2012", kurās piedalās 16 tūkstoši trīs simti karavīru no 14 valstīm, tostarp arī Latvijas.

Pēc mil.no materiāliem

Dalies ar šo ziņu