Irāna izmēģina vidēja darbības rādiusa raķetes (papildināta)

Ārvalstīs
Sargs.lv

Irāna izmēģina vidēja darbības rādiusa raķetes (papildināta)

Irāna kara flotes mācību pēdējā dienā 2.janvārī sekmīgi izmēģinājusi vidēja darbības rādiusa raķeti Ghader, tā, atsaucoties uz flotes preses pārstāvja teikto, vēsta aģentūra IRNA.

"Irānas ekspertu uzbūvētā raķete veiksmīgi trāpīja savā mērķī un iznīcināja to," paziņoja Jūras spēku preses pārstāvis komodors Mahmuds Musavi, piebilstot, ka tā ir pirmā reize, kad izmēģināta šī raķete.  

1.janvārī Irāna mācībās, kas notiek netālu no stratēģiski svarīgā Ormuza šauruma, jau sekmīgi izmēģināja vidēja darbības rādiusa zeme-gaiss tipa raķeti. Tad flotes pārstāvis paziņoja, ka pirmo reizi Irāna izmēģinājusi pašu valstī projektētu un būvētu raķeti, kas aprīkota ar jaunāko tehnoloģiju, lai to varētu izmantot pret radaros neuztveramiem mērķiem un izlūkošanas sistēmām.

Ghader ir ultramoderna raķete ar integrētu, ārkārtīgi precīzu radaru, kura darbības rādiuss un sistēma ir pārbaudīta iepriekšējās paaudzēs. Irānas Jūras spēku pārstāvis arī informēja, ka 2.janvārī pirms mācību beigām tiks izmēģinātas vēl divas cita tipa raķetes - Nour, kuras darbības rādiuss sasniedz 200 kilometrus, un Nasr, kurai ir mazāks darbības rādiuss. Abas raķetes izstrādātas, par pamatu ņemot ķīniešu projektus.

Desmit dienas ilgušās Irānmas kara flotes mācības gan tehnikas vienību skaita, gan aptvertās teritorijas ziņā ir vērienīgākās, ko Irāna jebkad rīkojusi.

Teherāna nesen brīdināja, ka gadījumā, ja rietumvalstis vērstu pret Irānu jaunas sankcijas, tā varētu bloķēt naftas transportu pa Ormuza šaurumu, kas savieno Persijas līci un Arābijas jūru un caur kuru tiek vesta vairāk nekā trešā daļa no pasaules kopējā tankkuģos pārvadātā naftas apjoma. Šīs mācības un raķetes izmēģinājums nepārprotami saistīti ar ASV un citu rietumvalstu spiediena pastiprināšanos pret Teherānas pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu.

Kā apliecinājis flotes pārstāvis, šajās desmit dienas ilgajās mācībās Irānas karakuģi un zemūdenes izmēģināja jaunu taktiku šauruma bloķēšanai „gadījumam, ja Irānas kara flote par to izšķirtos”.

Irāna: ASV aviācijas bāzes kuģim nevajadzētu atgriezties Persijas līcī

ASV aviācijas bāzes kuģim, kurš pašreiz dislocēts Tuvajos Austrumos, nevajadzētu atgriezties bāzē Persijas līcī, pēc desmit dienu mācību beigām brīdināja Irānas bruņoto spēku brigādes ģenerālis Ataolla Salehi.
„Mēs iesakām un uzstājam, ka šim karakuģim nevajadzētu atgriezties iepriekšējā bāzē Persijas līcī, un mēs negrasāmies atkārtot šo brīdinājumu,” sacīja Salehi.

Mācību pēdējā dienā Irāna izmēģināja trīs raķetes, kuras radītas ar mērķi nogremdēt karakuģus.

ASV 2012.gadā ievieš jaunas sankcijas pret Irānu

Tostarp ASV prezidents Baraks Obama 31.decembrī parakstīja likumu par Pentagona budžetu 2012.gadam 662 miljardu dolāru apmērā, kas cita starpā ietver jaunas sankcijas pret Irānu.

Sankciju mērķis ir izolēt Irānas Centrālo banku no globālās finanšu sistēmas, lai piespiestu Teherānu mainīt nostāju savas pretrunīgi vērtētās kodolprogrammas jautājumā. Tās skars Irānas naftas nozari, liekot citu valstu firmām izvēlēties starp sadarbību ar Irānas finanšu sektoru un Centrālo banku vai arī ar ASV ekonomiku un finanšu sektoru.

LETA-AFP

Dalies ar šo ziņu