Lielbritānijā sievietes varēs pildīt dienesta pienākumus uz zemūdenēm

Ārvalstīs
Sargs.lv

Lielbritānijā sievietes varēs pildīt dienesta pienākumus uz zemūdenēm

Pirmo reizi 110 gadu ilgajā Lielbritānijas Karalisko Jūras spēku Zemūdeņu vienībā dienēs sievietes. Lielbritānijas aizsardzības sekretārs Filips Hamonds paziņoja, ka nākamgad apmācību uzsāks pirmās sievietes, kas no 2013.gada sāks dienestu zemūdenēs.

Lai gan sievietes pilda dienesta pienākumus jūrā jau kopš 1990.gada – un tagad jau desmitā daļa Karalisko Jūras spēku karavīru ir sievietes – zemūdenes līdz šim bija vīriešu teritorija.

Sievietēm nebija ļauts dienēt zemūdenēs, jo tika uzskatīts, ka augstais oglekļa dioksīda līmenis var negatīvi ietekmēt viņu veselību. Bet nesen veiktais Gosportas Jūras medicīnas institūta pētījums pierādīja, ka tās ir nepamatotas bažas un ka nav nekādu medicīnisku apsvērumu, kas neļautu sievietēm dienēt zemūdenēs.

Medicīniskā izpēte tika veikta 18 mēnešu ilgušās izpētes ietvaros, kuras laikā Karaliskie Jūras spēki izpētīja visus juridiskos, operacionālos, veselības, sociālos, tehniskos un finansiālos jautājumus, lai sievietes varētu dienēt uz zemūdenēm.

„Vanguard” klases zemūdenes būs pirmās, kas uzņems karavīrus sievietes. Sākumā tas būs neliels skaits sieviešu – brīvprātīgās, kas nākamgad sāks apmācību un uzsāks dienestu 2013.gada beigās. Pirmais oficiālais iesaukums ir plānots 2014.gadā.

Sākot no 2016.gada sievietes varēs dienēt arī „Astute” klases zemūdenēs, kad tiks veikti vajadzīgie uzlabojumi to iekārojumā.

Hamonda kungs, paziņojot šos jaunumus, sacīja: „Esmu gandarīts, ka sievietes tagad varēs dienēt uz zemūdenēm līdzās vīriešiem, sniedzot savu ieguldījumu vienā no Lielbritānijas aizsardzības spējām un aizstāvot mieru visā pasaulē.”

Savukārt viceadmirālis Čārlzs Montgomerijs, Karalisko Jūras spēku personāla un apmācības vadītājs, sacīja: „Mūsu primārais mērķis Karaliskajos Jūras spēkos ir saglabāt operacionālo efektivitāti un izmantot visus mums pieejamos resursus un visu karavīru prasmes un talantus.”

 

Dalies ar šo ziņu