Austrijas armija taupības nolūkos atteiksies no divām trešdaļām bruņutehnikas

Ārvalstīs
Sargs.lv

Austrijas armija taupības nolūkos atteiksies no divām trešdaļām bruņutehnikas

Lai ik gadu ietaupītu 15 miljonus eiro (10,5 miljonus latu), Austrijas armija līdz 2013.gada beigām pārdos, nodos metāllūžņos vai pārstrādās divas trešdaļas savas bruņutehnikas.

„Mēs atbrīvojamies no izmaksu ziņā dārga ekipējuma, kas mums vairs nav nepieciešams,” preses konferencē 23.novembrī paziņoja Austrijas aizsardzības ministrs Norberts Daraboss, kurš sācis armijas reformēšanu.

Bruņutehnikas daudzums, kas pēdējo četru gadu laikā jau sarucis, līdz 2013.gada beigām no pašreizējām 1147 vienībām tiks samazināts līdz 389. Vairāki bruņutehnikas modeļi tiks nodoti metāllūžņos, tostarp arī vairāk nekā 400 bruņutransportieri „Saurer”, kuri armijai kalpo kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, bet citi tiks pārstrādāti rezerves daļās citiem militārajiem transportlīdzekļiem. Citi modeļi, piemēram, salīdzinoši modernākie tanki „Leopard”, tiks pārdoti. Vairākas valdības un firmas jau ir izrādījušas interesi par to iegādi.

Plānots, ka militāro transportlīdzekļu pārdošana armijai ienesīs 19 miljonus eiro (13,4 miljonus latu), un ik gadu ļaus ietaupīt 15 miljonus eiro uz apkopes rēķina. Tomēr divi miljoni eiro armijai būs jāatvēl munīcijas iznīcināšanai, liecina ministrijas sniegtā informācija. „Mums vairāk nekā jebkad nepieciešams pielāgot mūsu iespējas reālistiskam militāro spēku izvēršanas scenārijam,” norādīja ministrs, piebilstot, ka šodien Austrijai vairs nav jārēķinās ar konvencionāla kara iespēju ar Padomju Savienību, bet gan ar kiberuzbrukumiem un terorismu, kas ir nākotnes izaicinājumi.

LETA-AFP

Dalies ar šo ziņu