Vācija atteikusies no obligātā militārā dienesta

Ārvalstīs
Sargs.lv

Vācija atteikusies no obligātā militārā dienesta

Vācija kopš 1.jūlija ir atteikusies no obligātā militārā dienesta, kas valstī pastāvēja vairāk nekā 50 gadu.

Līdz šim Vācijas Bruņotajos spēkos jeb Bundesvērā katru gadu tika iesaukti 400 000 jauniešu, lai veiktu deviņu mēnešu ilgo militāro dienestu. Kopš 1.jūlija dienests bruņotajos spēkos tiek pildīts tikai brīvprātīgi, pārtraucot vairāk nekā 50 gadu pastāvējušo obligāto militāro dienestu.

4.jūlijā dienestu Bundesvērā sāka 3,419 brīvprātīgie (3,375 vīrieši un 44 sievietes), savukārt vēl 1 500 brīvprātīgo dienesta pienākumus sāks pildīt oktobrī. Viņi Bruņotajos spēkos dienēs līdzās profesionālā dienesta karavīriem.

Brīvprātīgo dienests ilgst no 12 līdz 23 mēnešiem atkarībā no izvēles. Brīvprātīgā mēneša vidējā alga ir 700 eiro, savukārt tiem, kuri ir izvēlējušies garāku  dienesta termiņu, ir iespējams apgūt kādu no vairāk nekā 60 piedāvātajām  civilajā dzīvē izmantojamām profesijām. Lai rekrutētu nepieciešamo skaitu karavīru, Bundesvērs arī aktīvi piedalās karjeras gadatirgos un viesojas skolās.

Atteikšanās no obligātā militārā dienesta ir daļa no Vācijas Bruņotajos spēkos notiekošajām plašajām reformām, kuru mērķis ir Bruņoto spēku modernizēšana un to spēju pilnīgošana. Reformas paredz, ka turpmāk Bundesvērā dienēs 185 000 karavīru, no kuriem 15 000 ir brīvprātīgo.

Dalies ar šo ziņu