10 iemesli uztraukumam par situāciju Jemenā

Ārvalstīs
C5FBE5AC0F2F49E5AAFB49C63F096B54.jpg

10 iemesli uztraukumam par situāciju Jemenā

Jemenā, līdzīgi kā citās Ziemeļāfrikas valstīs, šis gads atnesis protestu vilni. Lai gan Jemenes prezidents paziņojis, ka atkāpjas, protesti joprojām nerimst.

NATO speciālisti ir nosaukuši 10 iemeslus, kāpēc starptautiskajai sabiedrībai būtu jāpievērš vairāk uzmanības Jemenā notiekošajam, jo šie iemesli var kalpot par pamatu ilgstošai krīzei ar grūti prognozējamām sekām.

1. Dzeramā ūdens trūkums
Aptuveni 80% konfliktu Jemenā notiek tīra dzeramā ūdens dēļ. Jemena ir viens no pasaules reģioniem, kur visvairāk trūkst ūdens. Tomēr, neskatoties uz slikto situāciju, līdz pat 40% ūdens tiek izmantoti, lai audzētu narkotisku augu katu (qat). Ir pamatotas bažas, ka ūdens trūkums var izraisīt lielu cilvēku migrāciju.

2. Nabadzība
Jemena ir nabadzīgākā arābu valsts. Gandrīz puse iedzīvotāju iztiek ar mazāk nekā 2 ASV dolāriem dienā. Aptuveni 50% jemeniešu ir analfabēti. Turklāt tiek lēsts, ka Jemenas iedzīvotāju skaits līdz 2030.gadam divkāršosies.

3. Bezdarbs
Bezdarbs Jemenā ir sasniedzis 35%, lielākoties bez darba ir gados jauni vīrieši. Jemenieši, kuri strādā ārzemēs, ik gadu atsūta uz mājām ap 1 miljardu ASV dolāru, bet arvien vairāk valstu sāk atteikt nekvalificētajiem Jemenas strādniekiem.

4. Vāja valdības kontrole
Jemenas sarežģītais reljefs, neskaidrās robežas un vietējās varas korupcija apgrūtina varas realizēšanu. Lielākā daļa cilvēku dzīvo kādā no Jemenas 135,000 ciemu, un tikai viena trešdaļa iedzīvotāju dzīvo pilsētu teritorijās.

5. Naftas rezervju izsīkšana
Naftas tirdzniecība sastāda apmēram 75% Jemenas ekonomikas, taču Jemenas naftas rezerves tuvojas izsīkumam, iespējams, tās var beigties jau 2017.gadā. Naftas cenu pazemināšanās noveda pie ienākumu samazināšanās.

6. Uzbrukumi tūristiem
Lai paaugstinātu cietās valūtas ienākumu līmeni, Jemena mēģinājusi veicināt tūrismu. Taču ir notikuši daudzi uzbrukumi Rietumu tūristiem, tūrtisti tikuši nolaupīti un atbrīvoti pret izpirkuma maksu. 2009.gadā astoņus spāņu tūristus nogalināja bumba, kas bija ievietota mašīnā.

7. Pieredze džihādā
Līdz 2009.gadam viena trešdaļa Gvantanamo ieslodzīto bija no Jemenas. Turklāt arvien vairāk islāma kaujinieku atgriežas mājās no Afganistānas un Irākas. Jemena jau ir bijusi džihāda uzbrukumu norises vieta, piemēram, gadījumā ar kuģi "USS Cole".

8. Al-Kaida Arābijas pussalā
Arābijas pussalas "Al - Kaida" atzars (AQAP), kas izveidots 2009.gada janvārī, ir veicis uzbrukumus Jemenā un no Jemenas.

9. Radikālisms
Jemena ir mājas vairākiem radikāliem islāma radikāļiem. Viens no tiem ir Anvars al-Avlaki, "interneta Bin Ladens". Nidals Maliks Hasans, kurš nogalināja 13 cilvēkus ASV militārajā bāzē "Fort Hood", sarakstījās ar al-Avlaki, kurš uzslavēja Hasana drosmi un aicināja citus sekot viņa paraugam.

10. Sašķelta valsts
Saasinās problēmas starp Jemenas ziemeļiem un dienvidiem. Neskatoties uz 1990.gadā veikto valsts apvienošanu, dienvidnieki sūdzas par diskrimināciju. "Al Houthi" konflikts Saadas ziemeļos ir plosījies sešus gadus un novedis pie vismaz 250 000 cilvēku došanās bēgļu gaitās.

Pēc NATO Review materiāliem

Foto no AP Photo/ Muhammed Muheisen

Dalies ar šo ziņu