NATO un Zviedrija sadarbosies drošības paaugstināšanā virs Baltijas jūras

Ārvalstīs
Sargs.lv

NATO un Zviedrija sadarbosies drošības paaugstināšanā virs Baltijas jūras

Pirmo reizi Zviedrijas iznīcinātāji JAS-39 Gripen sadarbosies ar NATO lidmašīnām drošības paaugstināšanai virs Baltijas jūras.

Kā informē NATO Gaisa spēku pavēlniecība, NATO un Zviedrijas gaisa telpas kontroles aģentūras nostiprinās procedūras rīcībai ar neatpazītiem objektiem un gaisa kuģiem ar sakaru problēmām. Astotajos treniņlidojumos Baltijas gaisa telpā - Baltic Region Training Event (BRTE VIII) - 22.martā Vācijas iznīcinātāji F-4F Phantom trenēsies nodot šo procedūru izpildi Zviedrijas kolēģiem.

Vācijas iznīcinātāji patlaban ir izvietoti Aviācijas bāzē, kas atrodas Lietuvā, Šauļos, nodrošinot NATO gaisa telpas patrulēšanas misiju. Atbilstoši scenārijam Lietuvas transporta lidmašīna C-27 Spartan virs Baltijas jūras simulēs sakaru zaudēšanu.

Treniņlidojumu BRTE VIII, kurus vadīs Sabiedroto Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā, mērķis ir trenēt gaisa telpas patrulēšanas iemaņas un pilnveidot sadarbību un savietojamību. Zviedrija, kas ir NATO programmas "Partnerattiecības mieram" dalībvalsts, kārtējā NATO apmācības pasākumā piedalās pirmo reizi. Otrajā apmācības dienā Vācijas Phantom "pārtvers" Polijas transporta lidmašīnu C-295 Casa. Daži no lidojumos iesaistītajiem gaisa kuģiem piezemēsies Tallinas starptautiskajā lidostā, Igaunijā, lai veiktu to tehnisko apkopi un papildinātu degvielas krājumus.

Kopš 2008.gada beigām treniņlidojumi BRTE nodrošina Alianses gaisa telpas vadības un kontroles līdzekļu apmācību, no jauna apstiprina NATO solidaritāti ar Igauniju, Latviju un Lietuvu un uzskatāmi parāda, kā NATO nodrošina Alianses gaisa telpas drošību. Šī apmācību posma uzsvars ir turpināt sadarbības spēju paaugstināšanu un pastiprināt sadarbību ar reģionālajām programmas "Partnerattiecības mieram" dalībvalstīm. BRTE noris saskaņā ar Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas standartiem.

Dalies ar šo ziņu