NATO vingrinājums “Steadfast Pyramid” un “Steadfast Pinnacle” - spēcīgs politiskais signāls

Viedoklis
Līga Lakuča
Steadfast
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

ģenerālmajors Vilhelms Grūns

Apvienoto spēku mācību centra komandieris

Rīgā notiekošais NATO vingrinājums “Steadfast Pyramid” un “Steadfast Pinnacle” - spēcīgs politiskais signāls

«Tēvijas Sargs» aicināja uz sarunu arī Apvienoto spēku mācību centra komandieri, Vācijas armijas ģenerālmajoru Vilhelmu Grūnu (The Joint Force Training Centre Commander, German Army Major General Wilhelm Grün)

— Šogad jūs pirmo reizi esat Rīgā notiekošo vingrinājumu «Steadfast Pyramid» un «Steadfast Pinnacle» vadošais virsnieks. Vēlētos uzzināt jūsu viedokli par mācību pašreizējo situāciju?

— Šī ir jau 5. reize, kad piedalos mācībās. 2011. gadā notikušās mācības apmeklēju dalībnieka statusā. 2012. gadā es šeit ierados kopā ar Apvienoto operatīvās plānošanas grupu — toreiz atvaļinātais ģenerālis Ramss (Ramms) bija vecākais mentors, bet es – šo mācību jaunākais mentors. Un šogad, 2018. gadā, es tiešām pirmo reizi esmu atbildīgs par abu vingrinājumu norisi. Līdz šim par to saturu bija atbildējis ģenerālis Ramss, tāpēc šogad mācībās neveicām lielas izmaiņas. Decembrī notiks diskusijas Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā štābā (SHAPE), apkopojot pēdējo astoņu gadu laikā paveikto, un tad kopā ar šo mācību jauno vecāko mentoru admirāli Fergusonu (Ferguson), kurš piedalījās šī gada mācību pirmajā nedēļā, uzsāksim darbu pie nākamā gada mācību plānošanas. Manuprāt, nav būtiski, kur šis NATO vingrinājums norisinās – Rīgā vai Apvienoto spēku mācību centrā (Joint Force Training Centre — JFTC) Bidgoščā, Polijā, jo reizi gadā es vēlos, lai mans štābs tiktu izvērsts. 2016. gadā mēs izvērsāmies Gruzijā, šogad Rīgā, tāpēc vēlos norādīt, ka Bidgošča jau no paša sākuma nekad nav konkurējusi ar Rīgu par šo mācību norises vietu. Tagad ir skaidri zināms, ka mācības turpināsim līdz 2023. gadam, kā to paredz noslēgtais līgums, un mans centrs šo lēmumu atbalsta. Latvijai ir spējas uzņemt šīs mācības, savukārt šo mācību tēmu eksperti strādā manā centrā, un, ja Latvijai izdosies atrast risinājumu, lai nodrošinātu klasificētas diskusijas norisi, mēs abus vingrinājumus varēsim organizēt Rīgā arī nākamajos gados.

— Ko, jūsuprāt, vajadzētu mainīt vai uzlabot mācību norisē?

— Manuprāt, būtu svarīgi izvērtēt mācību divu nedēļu saturisko daļu. Pirmajā nedēļā vingrinājums paredzēts vecākajiem un augstākajiem virsniekiem — pulkvežiem un brigādes ģenerāļiem, otrajā nedēļā — komandieriem, parasti ģenerālmajoriem un ģenerālleitnantiem. Līdz šim katru gadu mācību saturs abās nedēļās tika atkārtots gandrīz bez jebkādām izmaiņām, lai gan otrās nedēļas vingrinājuma auditorija vienmēr ir atšķirīga. Loģiski, ka komandieriem ir atšķirīga pieredze un zināšanas, kas mainās, atrodoties atšķirīgos amatos, bet, tā kā mums ir ļoti sarežģīts mācību grafiks, ar noteiktu laika ierobežojumu, dažreiz vienkārši nākas pārtraukt interesantas diskusijas. Visticamāk, 2019. gada mācību otrajā nedēļā mēs paredzēsim vairāk laika veltīt neoficiālajām sarunām, savukārt pirmā nedēļa būs organizēta kā zināšanu un izglītības paaugstināšanas kurss. Protams, mēs izmantosim tās plašās iespējas, ka mācībās piedalās vairāki augsta līmeņa ģenerāļi, kuru pieredze un zināšanas tiks izmantota augsta līmeņa diskusijās. Šīs ir tās spējas, kuras nav atrodamas citur. Nedēļas beigās varam ieplānot dažu ziņojumu sagatavošanu un nosūtīšanu augstākajai vadībai, varam nodarboties ar konkrētu jautājumu risināšanu un izveidot tādu kā pagaidu ideju laboratoriju. Tas ir mans redzējums nākamajam gadam.

— Kā vērtējat mācības kontekstā ar to, ka tās norisinās Latvijā?

— Pirmkārt, tas ir spēcīgs politiskais signāls, un tieši tāpēc mēs šeit esam. Tamdēļ arī Tartu atrodas Baltijas aizsardzības koledža, un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas ir izvietotas Polijā un Baltijas valstīs. Otrkārt, svarīgi ir arī tas, ka šo mācību laikā — vairāk nekā divas nedēļas — Latvijā atrodas ap sešdesmit NATO augstāko virsnieku ģenerāļu dienesta pakāpēs, t.sk. NATO štābu vadošās amatpersonas. Esmu diezgan pārliecināts, ka šis signāls tiks uztverts. Svarīga nozīme, protams, ir arī sociālajai videi. Pašreiz vienīgais vietējais ierobežojums ir šo mācību klasifikācijas, t.i., mācību norises vietas drošības līmenis. Ir jāsaprot, ka nav iespējams pārtraukt kādu aizsāktu diskusiju brīdī, kad tiek pārsniegts pieļaujamās klasifikācijas slieksnis, un tas nozīmē, ka jau iepriekš no diskusijas ir jāizslēdz tās tēmas, kam ir nepieciešams augstāks drošības līmenis. NATO spēku Eiropā virspavēlnieka vietnieks (DSACEUR) ir uzsācis augstākā līmeņa sarunas ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieri un jūsu aizsardzības ministru. Esmu pārliecināts, ka Latvijas iestādes izprot NATO prasības, lai varētu nodrošināt šo mācību mērķu sasniegšanu. Tāpat esmu pārliecināts, ka mums kopā ar Latvijas pārstāvjiem izdosies izstrādāt labu plānu, kā mēs virzīsimies uz NATO prasību ievērošanu. Protams, var mēģināt pielāgot jau esošo infrastruktūru, taču ir skaidrs, ka mācību diskusiju sekmīgai norisei būtu nepieciešams augstāks drošības līmenis.

— Kas ir bijis sarežģītākais izaicinājums, ar ko jums nācās saskarties, organizējot šogad Rīgā notiekošās mācības?

— Rīga kā vieta šo procesu nekādi neietekmēja, jo par to tika lemts jau pirms astoņiem gadiem. Tā ir plaša un labi pazīstama vide. Abi šī projekta virsnieki — mūsu un jūsu — ir cieši sadarbojušies, lai šīs mācības būtu sekmīgas. Bija zināmas problēmas ar mācību satura pārņemšanu no privātās kompānijas, kas pēdējos gadus vadīja šīs mācības. Tā kā viņiem nebija piekļuves aktuālajiem datiem, nācās atjaunināt mācību saturu, lai tas atbilstu pašreizējai situācijai. Tas bija vienīgais izaicinājums. Viss pārējais notika tieši tā, kā mēs ar ģenerāli Ramsu bijām plānojuši. Starp citu, ģenerālis Ramss Vācijas Federālajos aizsardzības spēkos ir nodienējis 42 gadus un šo mācību vecākā mentora amatā pavadīja astoņus gadus. Tātad – piecdesmit gadu ilgs dienests NATO un Vācijai! Tas ir ļoti ievērojams stāžs, un mēs par to ģenerāli Ramsu dziļi cienām.

— Vai pēc mācībām jūs vēlētos kaut ko paust mūsu Nacionālo bruņoto spēku karavīriem? Varbūt ir vēl kas piebilstams par nākamajā gadā paredzētajām mācībām, par gatavošanos tām?

— Vēlos uzsvērt, ka, pateicoties Latvijas sadarbības organizācijai un vienam no jūsu vecākajiem virsniekiem, kas šogad piedalījās mācībās, jūs esat bijuši ļoti aktīvi iesaistīti mācību norisē. Mācību laikā ir notikušas uzņemošās valsts atbalsta informatīvās prezentācijas, ko ļoti atzinīgi novērtējuši mācību dalībnieki. Runājot par NATO paplašinātās klātbūtnes bataljonu — jāsecina, ka tas pilnībā saņem visu nepieciešamo atbalstu, tas pats attiecas arī uz Baltijas valstu Gaisa patrulēšanas misiju, tāpēc nekādu citu ieteikumu man nav. Mēs patiešām ceram atgriezties Rīgā nākamajā gadā!


 

Dalies ar šo ziņu