Kudors: Krievija ar darbībām Sīrijā mēģina apgrūtināt ASV un Rietumu niansētāko politiku

Viedoklis
LETA
Kudors
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Andis Kudors

Austrumu politikas pētījumu centra izpilddirektors

Kudors: Krievija ar darbībām Sīrijā mēģina apgrūtināt ASV un Rietumu niansētāko politiku

Krievija ar darbībām Sīrijā mēģina panākt, lai ASV un Rietumiem kopumā būtu grūtāk īstenot niansētāku politiku, sacīja Austrumu politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors.

Kudors klāstīja, ka līdz šim Krievija mēģinājusi Sīrijā sadalīt notikumus. "To, kas patiesībā ir krāsains, pārtaisīt par melnbaltu, ar domu, ka vienā pusē būtu Krievija un Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms, bet otrā pusē - teroristiskās organizācijas," viņš sacīja, piebilstot, ka Krievija mēģina panākt to, lai ASV un Rietumiem kopumā būtu grūtāk īstenot niansētāku politiku.

"Parādot, ka, lūk, Krievija un visi labie ir vienā pusē, bet otrā pusē ir sliktie un teroristi. Šī spēle pat daļēji strādā," viņš sprieda.

Kudors pieļāva, ka Sīrija pat varētu kļūt par izteikti federālu valsti, kurā vienu no reģioniem joprojām kontrolēs Asads.

"Vēl redzēsim, vai jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps vērsīsies pret Asadu. Pašlaik izskatās, ka īsti jau nē. Viņš drīzāk cīnīsies pret teroristisko organizāciju "Islāma valsts"," sprieda eksperts.

Jau vēstīts, ka Sīrijā pusnaktī stājās spēkā vienošanās par ugunspārtraukšanu starp Sīrijas valdību un nemierniekiem.

Vienošanās tika panākta ceturtdien ar Krievijas un Turcijas starpniecību, kuras atbalsta pretējās puses karadarbībā Sīrijā. Krievija, Irāna un Turcija palīdzēs garantēt ugunspārtraukšanas ievērošanu.

Vienošanās neattiecas uz ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautajiem grupējumiem, piemēram, "Islāma valsti" un "Fatah al-Sham Front", kas zināma arī kā "Al Nusra", ceturtdien paziņoja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

Turcijas oficiālā aģentūra "Anadolu" vēstīja, ka Krievija veikusi trīs gaisa uzlidojumus "Islāma valsts" mērķiem netālu no Bābas, kur Turcijas karavīri ar sabiedrotajiem vietējo kaujinieku rindās cīnās pret džihādistiem.

 

Dalies ar šo ziņu