Krievijas bruņotie spēki ilgstoši palielinājuši karaspēku pie Baltijas valstu un Polijas robežām

Viedoklis
07964C896C6A4A09A325A6E4518CAED6.jpg

Krievijas bruņotie spēki ilgstoši palielinājuši karaspēku pie Baltijas valstu un Polijas robežām; NATO reakcija ir atbilstoša atbilde

Aizsardzības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka Krievijas bruņotie spēki jau kopš 2012.gada ir veikuši kaujas spēju pastiprināšanu Rietumu kara apgabalā - Baltijas valstu un Polijas, kā arī Ziemeļvalstu stratēģiskajā virzienā.

„Krievijas amatpersonas regulāri apgalvo, ka NATO un ASV politika apdraud Krieviju, ka Krievija tiekot ierauta bruņošanās sacensībā. Tas neatbilst patiesībai!

Paskatīsimies uz faktiem par militāro spēku apjomu, draudiem par kodolieroču izvietošanu, agresīvā scenārija mācībām - alianses rīcība, ieviešot pagājušā gada Velsas samita lēmumus par NATO valstu drošības stiprināšanu, ir tikai un vienīgi atturēšanas politikas īstenošana, atbilde Krievijas kaujas spēju pastiprināšanai reģionā,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Jau 2012.gada novembrī, Krievijas aizsardzības ministra amatā stājoties Sergejam Šoigu, tika sākta Krievijas bruņoto spēku spēju paaugstināšana, kas nozīmēja jaunu vienību izveidi, esošo vienību kaujas spēju palielināšanu, kā arī vadības struktūras attīstīšanu.

Laikā kopš 2013.gada Krievija Rietumu kara apgabalā ir izveidojusi jaunas bruņoto spēku vienības – 2014.gadā izveidota 80.motostrēlnieku brigāde Alakurti, 2013.gadā - 15.armijas aviācijas brigāde Ostrovā un 61.aviācijas bāze Baltkrievijas Republikas teritorijā, kur pastāvīgi rotācijas kārtībā izvietoti četri iznīcinātāji „Su-27”.

2013.gadā 5.motostrēlnieku brigāde Kaļiņiņecā tika pārveidota par 2.motostrēlnieku divīziju, 4.tanku brigāde Narofominskā tika pārveidota par 4.tanku divīziju. Pagājušogad Pečeganas 61.jūras kājnieku pulks tika pārveidots par 61.jūras kājnieku brigādi, bet Kubinkā izvietotais Gaisa desanta karaspēka 45.speciālās nozīmes pulks - par 45.speciālās nozīmes brigādi.

Ar modernāko bruņojumu apbruņotās vienības netālu no Baltijas valstu un Ziemeļvalstu robežām ir 26.taktisko raķešu brigāde, kas pārapbruņota ar raķešu kompleksiem “Iskander-M/K”, kā arī 105.aviācijas divīzija, kuras apbruņojumā 2013.gadā nodoti bumbvedēji „Su-34”.

Tuvākajā nākotnē plānots pastiprināt un pārapbruņot arī Gaisa desanta karaspēku, 76., 98. un 106.gaisadesanta/desanttrieciena divīzijās atjaunojot trešo izpletņdesanta/desanttrieciena pulku, bet 98.gaisa desanta divīzijā atjaunot 299.izpletņdesanta pulku, kā arī karaspēka vienības pastiprināt ar tanku un artilērijas apakšvienībām

Taktisko raķešu brigādes Kurskas un Kaļiņingradas apgabalos plānots apbruņot ar operacionāli taktiskajiem raķešu kompleksiem “Iskander”, savukārt Krievijas bruņoto spēku aviācijas lidaparātu skaitu Baltkrievijas teritorijā plānots palielināt līdz aviācijas bāzes līmenim.

 

Dalies ar šo ziņu