Somālijas pirāti kļūst vardarbīgāki

Viedoklis
Sargs.lv

Somālijas pirāti kļūst vardarbīgāki

Kā ES Jūras spēku komandieris ģenerālmajors Basters Hovs apliecina, ka pēdējā laikā pirāti pret ķīlniekiem izturas arvien vardarbīgāk, spīdzina un izmanto kā dzīvos vairogus. Ja pirātu sagrābtajam kuģim tuvojas karakuģis, pirāti bieži vien izved uz klāja gūstekņus un sit tos, kamēr karakuģis atkal attālinās.

„Pirms pāris gadiem pirāti bija daudz savaldīgāki,” saka ģenerālmajors Hovs. „Tagad viņi arvien biežāk pielieto vardarbību.” Par to liecina atbrīvoto ķīlnieku sniegtā informācija, kā arī Jūras spēku un kravas kuģu savāktie dati. Šādām izmaiņām ir vairāki iemesli.

Pirmkārt, ir aizdomas, ka Somālijas zvejnieku, kas sāka pirātisma uzbrukumus šajā reģionā, vietā nākušas organizētās noziedzības grupas.

Otrkārt, pie Somālijas krastiem patrulē vairāk karakuģu un ka kuģu apkalpe ir labāk sagatavota, nozīmē, ka pirātiem jāpielieto vardarbība, lai apturētu kuģi un ielauztos pie komandas, kas paslēpušies drošības telpās. Šīs telpas, kas atrodas aiz necauršaujamām durvīm, ir pārtikas un ūdens krājumi, kā arī saziņas ierīces.

Ģenerālmajors Hovs apstiprina, ka 2011. gada sākumā bijis 21 gadījums, kad pirāti ieņēmuši kuģi, bet, nespējot piekļūt komandai un apzinoties, ka karakuģi drīz būs klāt, to pametuši. Bet ir arī gadījumi, kad pirātus slēgtās durvis neaptur – pret tām tiek mestas granātas un pašdarināti spridzekļi, trīs kuģi tikuši aizdedzināti, kamēr komanda slēpusies drošības telpā.

Treškārt, pirāti ir sapratuši, ka vērtība ir ne tikai kuģi un krava, bet arī sagūstītie jūrnieki, par kuriem rūpējas viņu valstis, tāpēc, spīdzinot gūstekņus, cer paātrināt izpirkuma maksas saņemšanu.

Kopš 2010. gada Ziemassvētkiem situācija ir saasinājusies. 11 pirātu sagrābtie kuģi ir padarīti par pirātu „mātes kuģiem” jeb bāzēm, kur pirāti uzturas un glabā pārtiku, kamēr atrodas jūrā. Uzturēties uz šāda kuģa pirātiem ir nesalīdzināmi drošāk nekā peldēt nelielā, pašdarinātā laiviņā.

Somālijā valda politikās un ekonomiskās grūtības, šai valstī jau 20 gadu nav funkcionējošas valdības.

Pēc Canadian Press materiāliem.

Dalies ar šo ziņu