Latvieši ASV un Spānijas karā 1898. gadā

Vienības un personības
Juris Ciganovs, Dr. hist., LKM direktora vietnieks pētniecības darbā.
Spānija

Mūsu tautieši ir karojuši daudzās pasaules malās un daudzos karos. Mūsu tautas vēstures annālēs ir daudz ierakstu par latviešu piedalīšanos dažādos militārajos konfliktos dažādos kontinentos — par kaut ko mēs zinām, par kaut ko neesam dzirdējuši vai esam piemirsuši. No šodienas skatpunkta raugoties, tālajā 1967. gadā latviešu trimdas izdevumā «Daugavas Vanagu Mēnešraksts» bija publicēts ASV dzīvojošā latviešu publicista, rakstnieka un redaktora Osvalda Akmentiņa raksts par latviešu piedalīšanos militārajā konfliktā Amerikas kontinentā 19. gadsimta beigās.

Latvieši ASV un Spānijas karā 1898. gadā

1895. gadā Kubā sākās sacelšanās pret spāņu koloniālo administrāciju. Sacelšanos politiski un arī finansiāli atbalstīja ASV, jo šai valstij ar Spāniju toreiz bija saspīlētas attiecības. Lai demonstrētu savu atbalstu kubiešiem, 1898. gada janvārī Havannas ostā iebrauca ASV bruņukuģis «The Maine». Vēl joprojām līdz galam nenoskaidrotu apstākļu dēļ tā paša gada 15. februārī šis karakuģis, ASV Jūras kara flotes lepnums, uzsprāga un nogrima. Neilgi pēc šī notikuma ASV pieteica Spānijai karu, kura darbība norisinājās ne vien Karību jūrā, bet arī Klusajā okeānā. Spānija šo karu zaudēja, turklāt par labu ASV zaudējot savus īpašumus Filipīnās, Guamā un Puertoriko, bet Kuba ieguva neatkarību.

Bruņukuģa «The Main» katastrofā dzīvību zaudēja vairāk nekā 250 virsnieku un matrožu, kuru vidū, iespējams, bija arī latvieši. Par to raksta O. Akmentiņš:

«No karakuģa «Meinas» 353 personu apkalpes ap 2/3 jūrnieku dzimuši ārpus ASV, par viņiem norādījumi toreiz publicēti laikrakstos, bet trūkst ASV iestāžu apstiprinājuma, ka uz kuģa būtu atradušies latvieši. Šāda apstiprinājuma trūkst [..] arhīvos Sentluisā. Bet ir atkal citas norādes, kas liecina, ka tiešām 14 latvieši gājuši bojā uz šī karakuģa.

Latviešu skaits 1898. gadā ASV bija ­samērā mazs, varbūt ap 2000, bet ir ziņas par viņu piedalīšanos šajā karā. [..] Minēts, ka bojāgājušo vidū ir tādi, kas dzimuši ­Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Īrijā, Ungārijā un Japānā, bet nevienam jūrniekam par dzimšanas vietu nav minēta Krievija, Polija vai Baltija (toreiz Krievijas province).

Šis fakts rada aizdomas par toreizējo cariskās Krievijas varas politiku. Jāzina, ka toreiz ASV ieradās daudzi bēgļi no Latvijas un Krievijas, tādēļ nebūtu ticams, ka matrožu vidū nebūs neviena no šīs Eiropas daļas. Tāpat jāzin saimnieciskais līgums, kas toreiz (1883. g.) bija nolīgts Krievijas un ASV starpā, kurā krievi bija iepinuši klauzulu par kriminālnoziedznieku savstarpēju apmaiņu. Šis līgums [..] bieži radīja konfliktus ar ieceļotājiem, jo krievi arī politiski apsūdzētos uzskatīja par kriminālistiem.»

Latvieši, kas gāja jūrā uz Krievijas tirdzniecības kuģiem, bieži tos pameta, iestājoties ASV flotes dienestā, taču, lai neradītu sev sarežģījumus, viltoja savus dzimšanas datus, norādot citu dzimšanas vietu. Viņi esot mainījuši pat uzvārdus.

Kā norāda O. Akmentiņš: «Ir ļoti iespējams, ka «Meinas» latvieši uzdevuši par savām dzimšanas vietām Skandināvijas u.c. zemes, bet nebūs minējuši ne Kurzemi, ne Vidzemi. «The New York Times» 1898. gada 17. februārī publicēja «Meinas» upuru vārdus un uzvārdus. To vidū viens otrs izklausās gluži latvisks, piem., Michael Salmin, bet tas par savu dzimšanas vietu uzdevis Ņujorkas Bruklinu. Bez dzimšanas vietām pieminēti: C. P. Galpin, E. Johanson, W. J. Jordan, Jozeph Lutz, J. H. Roberts u.c. Kādā avīzes izgriezumā minēts arī August Blume, Jozeph Peterson, Dole, Simanson, Ch. Purvis, Carl Rubuss, John Vickstrom, Albert W. Catlin, Charles Lohmas, Peter Mikkelson, Fred Blumberg, Heinrich Brinkman, Henry Baum. Protams, tie visi nav latvieši, bet plīvurs ar to vēl nav atsegts.»

Tāpat Akmentiņš piemin Ņujorkas latviešu luterāņu draudzes locekles Austras Truces sarakstīto un 1944. gadā izdoto grāmatu par draudzes ilggadējā mācītāja Kārļa Podiņa (1872—1944) dzīvi un darbību. Šajā izdevumā ir minēta K. Podiņa liecība par to, ka kopā ar «The Maine» bojā gājuši 14 latvieši. Minēts, ka Podiņš visu mūžu bija darbojies Ņujorkā un bija ļoti labi informēts par savu tautiešu likteni.

Par citiem latviešiem šajā karā O. Akmentiņš raksta:

«Par latviešu piedalīšanos ASV—Spānijas karā vēl piemin pirmais latviešu mācītājs ASV Ansis Rēbane, rakstot par kādu veterānu, kas zaudējis prātu un nokļuvis ārprātīgo namā. Rēbane raksta: «Ar smagu sirdi man jāziņo, ka Bulvega kungs, kurš agrāk dzīvoja Filadelfijā, Sabiedroto [ASV] un Spānijas kara laikā iestājās Sabiedroto valstu kara dienestā, tur nodienēja savu laiku un tad izceļoja uz latviešu koloniju dienvidu Dakotā. Tagad viņš atrodas Juktonē, Dienviddakotas vājprātīgo namā… (Amerikas Vēstnesis, 1900).

Pirms dažiem gadiem Bostonā, satiekoties ar veclatviešu [latviešu pirmie ieceļotāji Ziemeļamerikā] fotogrāfu Ed. Miķelsonu, tas pastāstīja par latvieti Jāni Treimani, kurš dienēja ASV karapulkos pavisam tālu — Manilā (Filipīnās) […]. Šis latviešu vīrs piedalījies Manilas dumpja apspiešanā un vesels atgriezies Bostonā, pēc tam strādājis Čārlstaunas kuģu būvētavā pie Bostonas.[..] Minētie ir tikai nejauši uzieti gadījumi, bet, ja būtu iespējas iepazīties ar veclatviešu draudžu un biedrību protokolu grāmatām, kas diezgan sīki reģistrējušas biedru gaitas, tad varbūt atrastu vēl citus latviešu cīnītājus šai karā [..].»

Latviešu dalība ASV un Spānijas militārajā konfliktā 19. gadsimta beigās šobrīd vēl ir nepētīta lappuse mūsu tautas vēsturē. Līdzīgi kā daudzi citi kari, kuros, iespējams, ir piedalījušies latvieši. Ikviena ziņa vai informācija ir vērtīgs papildinājums mūsu militāri politiskās vēstures mozaīkā. Kā šī, jau krietnu laiciņu atpakaļ trimdā rakstīta publikācija par kādu aizmirstu epizodi…

Dalies ar šo ziņu