Goda sardze toreiz un tagad

Vēsture
FAE4D078CC774974B906F451D6B4FC75.jpg

Goda sardze toreiz un tagad

Goda sardze pie Brīvības pieminekļa atradās kopš tā atklāšanas 1936.gada 11.novembrī un līdz pat 1940.gada 21.jūlijam, kad okupācijas vara pavēlēja goda sardzi noņemt.

Pēc 1936.gada Lāčplēša dienas svinīgajiem pasākumiem pie Brīvības pieminekļa piepulcējās arī Lielā junda – tā bija svinīga paplašinātas goda sardzes maiņa pie pieminekļa.

 

Foto: Štāba bataljona ierinda

Lāčplēšu svētkos - 11.novembrī - sardzē pie Brīvības pieminekļa Štāba bataljona karavīrus nomainīja Kara skolas kadeti, kuriem šajā dienā uzticēja valsts pirmo kaujas posteni (sardze pie Brīvības pieminekļa bija klasificēta nevis kā goda sardze, bet gan kaujas postenis).

Pirms Otrā pasaules kara sardze atradās arī pie Latvijas Valsts prezidenta mītnes - Rīgas pils. Sardze gan nepildīja reprezentācijas funkcijas, bet gan tieši apsardzes pienākumus (sardzes dienestu Latvijas armijas karavīri pilī sāka pildīt 1923.gadā).

Doma par goda sardzes atjaunošanu pie Brīvības pieminekļa radās 1992.gadā - 20.aprīlī toreizējais aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis izdeva pavēli par Goda sardzes rotas izveidošanu un goda sardzes atjaunošanu pie Brīvības pieminekļa. Bija noteikts, ka goda sardzi pie pieminekļa jāizliek 1992.gada 11.novembrī.

No sākuma Goda sardzes rota tika izvietota Mālpils mācību centrā, bet jūlijā to ieskaitīja Štāba bataljonā un pārdislocēja uz Rīgu. Sākās gatavošanās pirmajam reprezentācijas pasākumam – 30.jūlijā paredzētajai Dānijas karalienes vizītei.

Pirmajā sardzes maiņā goda sardzes uzsākšanai pie Brīvības pieminekļa tika atlasīti 32 cilvēki. Pirmie divi sargkareivji, kuri 1992.gada 11.novembrī stājās postenī pie Brīvības pieminekļa, bija kareivis Edgars Vilmanis un Raitis Valainis.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Goda sardze pie Rīgas pils tika atjaunota 2002. gada 11.novembrī.

Sākotnēji goda sardzē atradās obligātā militārā dienesta karavīri, taču, pārejot uz profesionālo militāro dienestu, 2006.gada 23.novembrī viņu vietā stājās profesionālā militārā dienesta karavīri.

Goda sardzes karavīri savu uzdevumu pildīšanai tiek sagatavoti apmēram 2-3 mēnešu laikā. Karavīru atlasē tiek ņemts vērā auguma garums, vienā sardzes maiņā izvietotajiem karavīriem jābūt aptuveni vienāda garuma. Goda sardzes karavīri ir tērpti vasaras vai ziemas goda sardzes formas tērpā ar M-16 triecienšauteni.

Pie Brīvības pieminekļa goda sardzes karavīri stāv trīs maiņās no plkst. 10.00 līdz 16.00. Katra maiņa ilgst vienu stundu. Goda sardze tiek noņemta, ja gaisa temperatūra ir zemāka par -10C un augstāka par +25C, kā arī stipra vēja un spēcīga lieta gadījumā.

Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas Kara muzeja direktora vietnieku mag.hist. Juri Ciganovu

Foto: Latvijas Kara muzeja un RJC arhīvs

Dalies ar šo ziņu