Apvienotā Virsnieku un instruktoru balle

NBS
Sargs.lv
balle
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Gadskārtējā Virsnieku balle tiek rīkota, turpinot Latvijas armijas tradīcijas, kā arī svinot tās un Lāčplēša Kara ordeņa dibināšanas gadadienu.

Apvienotā Virsnieku un instruktoru balle

Virsnieku balles tradīcija radusies pagājušā gadsimta divdesmitajos gados. Tā laika prese vēsta, ka tolaik valstī bijušas divas prestižas balles - Virsnieku un Preses balle. Līdz mūsdienām gan saglabājusies vienīgi Virsnieku balle.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas pirmā atjaunotā Virsnieku balle tika rīkota 1992. gadā, kad Rīgas pilī pirmo valsi sāka latviešu strēlnieks un aktieris Ēvalds Valters ar kundzi. Kopš 1993. gada Virsnieku balle tiek rīkota Rīgas Latviešu biedrības namā. Atšķirībā no Virsnieku balles, kas ir vēsturisks mantojums, Instruktoru balles rīkošana tika sākta tikai 2001. gadā, lai celtu instruktoru, kuri tiek dēvēti arī par "armijas mugurkaulu", prestižu bruņotajos spēkos un sabiedrībā.

Baļļu rīkošanā 2009. gadā tika veiktas būtiskas izmaiņas – togad abas balles tika apvienotas vienā, un kopējā Virsnieku un instruktoru balle notika 20. novembrī Rīgas Latviešu biedrības namā - vietā, kur 1918. gadā veidojās pirmās Latvijas armijas vienības -, bet ieeja tajā bija ar maksas ielūgumiem, tas ir, balles izdevumus sedza paši tās apmeklētāji. Šī ielūgumu sistēma tiek turpināta arī pašreiz.

Balle sākas ar polonēzi un valsi. Līdztekus dejām uzstājas mākslinieki, tiek baudīta svētku torte, ko sagriež Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

Dalies ar šo ziņu