30. novembris - Melnās kafijas vakars Nacionālajā aizsardzības akadēmijā

NBS
Sargs.lv
Melnās kafijas vakars
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, kas dibināta 1992. gada 13. februārī, no savas priekšteces – Latvijas Kara skolas – ir pārmantojusi vairākas tradīcijas, viena no tām ir Melnās kafijas vakars.

30.novembris - Melnās kafijas vakars Nacionālajā aizsardzības akadēmijā

1919. gada oktobrī bija paredzēts atvērt divas kara skolas – kājnieku un artilēristu, kas vēlāk tika apvienotas. Mācībām bija jāsākas oktobra sākumā, taču tās apturēja Bermonta armijas uzbrukums Rīgai. Kaujās tika iesaistīti visi Kara skolas kadeti. Pie Daugavas tiltiem Rīgā un Vareļos pie Jelgavas krita 14 kadeti. Kad pārējie kadeti 30. novembrī pēc Bermonta armijas sakāves atgriezās Kara skolā, viņiem vakariņās bija tikai rupjmaize, miežu kafija un marmelāde. Šīs vakariņas nosauca par Melnās kafijas vakaru un Kara skola tās rīkoja katru gadu.

Melnās kafijas vakars katru gadu notiek 30. novembrī. Akadēmijas virsnieki, kadeti un bijušie Kara skolas kadeti nostājas miera stājā. Tad viens pēc otra tiek nosaukti kritušo kadetu vārdi, aiz katra nosauktā vārda atskan atbilde: „Kritis par Latviju” un iedegta svece pie kritušā kadeta fotogrāfijas. Pēc kritušo kadetu nosaukšanas tiek baudītas vakariņas, kādas tās bija 1919. gadā – melna miežu kafija un rupjmaize ar marmelādi.

Dalies ar šo ziņu