Kuģu krustmātes

NBS
Sargs.lv
Gribiča
Foto: Foto: Laila Bajāre

Ideja par to, ka katram Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku Flotiles kuģim ir sava krustmāte, radusies, balstoties uz Kara flotes tradīcijām. 

Kuģu krustmātes

Tā, piemēram, ir saglabājies zemūdens "Ronis" krustmātes Judītes Andersones vēlējums, zemūdeni nolaižot ūdenī 1926. gada jūlijā Nantē: Dzintarzemītes krastus mūžam sargāt, Mieru un drošību mīļajiem gādāt.

Kuģa krustmātes tiesības un pienākumi ir noteikti speciālā nolikumā. Kuģa krustmāti var iecelt tikai vienu reizi uz visu kuģa ierindā atrašanās laiku. Krustmātēm ir izveidojusies tradīcija dāvināt kuģa komandai savu ģīmetni, zem kuras ir krustmātes uzrakstīts novēlējums kuģim un tā apkalpei. Krustmāšu atšķirības zīme ir balta šalle ar Jūras spēku Flotiles logotipu.

Kuģa krustmātes tiek aicinātas uz svinīgiem un atceres pasākumiem, kurus rīko Jūras spēku Flotile, piemēram, piemiņas pasākums 1919. gadā bojā gājušajiem franču un britu kara jūrniekiem, kuģu parādes, Jūras spēku Flotiles jubilejas. Katru gadu kuģu krustmātes Ziemassvētkos sapulcējas, lai apspriestu aizvadītajā gadā paveikto un turpmākās sadarbības iespējas ar Jūras spēku Flotili.

Par Jūras spēku Flotiles kuģa krustmāti ir ieceltas 20 personas, kuras ir dažādu profesiju pārstāves - dziedātāja, uzņēmējas, kultūras darbinieces, vēsturnieces, režisore, diplomāte, psihoterapeite un aktrise. Pirmajai gods par to kļūt bija aktrisei Verai Gribačai-Valterei - viņa par kuģa KA01 Kristaps krustmāti tika nominēta 1993. gada februārī.

Dalies ar šo ziņu