Aizsardzības ministrs: dalība NATO ir lielākais ārpolitiskais sasniegums valsts pastāvēšanas vēsturē

NATO
Sargs.lv
Vējoņa uzruna
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

Latvijas dalība pasaules spēcīgākajā militārajā organizācijā ir lielākais ārpolitiskais sasniegums atjaunotās valsts pastāvēšanas vēsturē, Latvijas dalības NATO 10. gadadienai veltītajā svinīgajā pasākumā pie Brīvības pieminekļa norādīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Aizsardzības ministrs: dalība NATO ir lielākais ārpolitiskais sasniegums valsts pastāvēšanas vēsturē

"Šī mērķa sasniegšana nebija vienkārša. Laikā, kad izšķīrāmies par pievienošanos NATO, Latvijā vēl atradās Krievijas armija. Tāpat bija valstis, kas apšaubīja un iebilda pret Latvijas pievienošanos Aliansei. Šodien daudzi ir aizmirsuši tā brīža lielo ārpolitisko izaicinājumu," teica R. Vējonis.

Savā uzrunā R. Vējonis arī pateicās Latvijas sabiedrotajiem, kuri pirms 10 gadiem bija gatavi uzņemt valsti NATO un dalīties ar savu drošību par labu Latvijas drošībai. 

Ministrs uzsvēra, ka Latvija atrodas varenākajā kolektīvās drošības sistēmā, kāda jebkad pasaulē pastāvējusi.  "NATO īstenais spēks un varenība ir tajā, ka neviens pasaulē nav uzdrošinājies pārbaudīt, vai Ziemeļatlantijas līguma 5. pants darbojas, un cik efektīvi tas darbojas. Mums ir pamats justies drošībā," uzsvēra R.Vējonis.

Vienlaicīgi ministrs atgādināja, ka drošība nav par velti, tā prasa upurus. R.Vējonis aicināja godināt to karavīru piemiņu, kuri krituši NATO un sabiedroto operācijās.

Ministrs arī atzina, ka neviena alianse, neviens draugs vai sabiedrotais nebūs gatavs aizstāt mūsu pašu gribu un vēlmi cīnīties par neatkarīgu Latviju. „Kad Latvijas armija 1919. gada 11. novembrī Rīgā guva uzvaru pār Bermonta karaspēku, neatsveramu ieguldījumu sniedza arī sabiedroto karaspēks ar angļu un franču karakuģiem. Tomēr šim atbalstam nebūtu nekādas nozīmes, ja Latvijas tauta nebūtu gatava cīnīties par savu valsti. Latvija ir tik stipra, cik stipra ir Latvijas iedzīvotāju griba Latviju aizstāvēt,” nobeigumā norādīja R.Vējonis.

Lēmums par dalību pasaules spēcīgākajā militārajā aliansē bija pareizs, jo Latvija šobrīd ir drošāka, kā jelkad agrāk bijusi, savā uzrunā uzsvēra Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Jo īpaši pēdējie notikumi Ukrainā un tiem sekojošā mūsu NATO sabiedroto reakcija pierāda, ka mēs varam droši rēķināties ar alianses līguma 5.panta izpildi pilnā apmērā," norādīja prezidents.

A. Bērziņš atzina, ka šajā starptautiskās krīzes laikā, kad no jauna tiek pārrakstītas Eiropas valstu robežas, ir izšķiroši svarīgi ne tikai ieguldīt lielākus resursus Latvijas aizsardzībā, bet arī reāli rīkoties tagad, lai NATO ietvaros primāri stiprinātu Baltijas valstu aizsardzību un sadarbību, kā arī visa reģiona drošību. Nozīmīgi partneri šajā ziņā noteikti ir arī Polija un Ziemeļvalstis.

Mērķtiecīgi, soli pa solim, Saeimai un valdībai ir jāpanāk, ka ieguldām Latvijas aizsardzībā apsolītos divus procentus no iekšzemes kopprodukta. "Tas ir nostiprināts likumā, tam piekrīt drošības un aizsardzības eksperti, to prasa loģika un veselais saprāts. Ir laiks to īstenot," uzsvēra prezidents.

"Novēlu, lai šie desmit gadi NATO sastāvā ir kā labs sākums drošai, pārtikušai un plaukstošai Latvijai," uzsvēra prezidents.

Pasākumā pie Brīvības pieminekļa iedzīvotāji varēja vērot svinīgo Goda sardzes maiņas ceremoniju un bruņoto spēku Štāba bataljona Goda sardzes rotas defilē priekšnesumu, kā arī baudīt bruņoto spēku orķestra uzstāšanos.

Pasākumi par godu Latvijas dalības NATO 10. gadadienai  norisinās arī citviet - Rīgā un Liepājā publiskai apskatei ir atvērti Jūras spēku flotiles kuģi, savukārt Rīgas 2. Valsts ģimnāzijā norisinās Latvijas dalībai NATO veltīts debašu turnīrs.

Dalies ar šo ziņu