Pirmā pasaules kara piemiņas vietu karte

Pirmais pasaules karš
Latvijas Kara muzejs

Piemiņas vietas
Foto: Foto: Latvijas Kara muzejs

Pirmā pasaules kara norise tagadējo Latvijas teritoriju skāra ļoti būtiski un traģiski. „Austrumeiropas Beļģija” - tā dažreiz tēlaini dēvē Latviju, salīdzinot to ar Pirmajā pasaules karā visvairāk cietušo valsti postījumu ziņā.

Pirmā pasaules kara piemiņas vietu karte

Pagājuši vairāk nekā simts gadi kopš Pirmā pasaules kara sākuma un Latvijā joprojām ir simtiem objektu, kuri liecina par Latvijas vēsturei būtiskiem notikumiem, kas svarīgi sabiedrībai un interesanti pētniekiem. Diemžēl, šīs vēstures liecības vēl nav pilnībā apzinātas un līdz ar to arī pētītas tikai daļēji.

2013. gadā Latvijas Kara muzejs sadarbībā ar Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūru, uzsāka projektu, kura mērķis ir apzināt maksimāli daudz objektus Latvijā, kas vēl arvien glabā liecības par Pirmo pasaules karu.

Muzejs veic objektu apzināšanu, fotofiksāciju un aprakstu sagatavošanu, bet aģentūra nodrošina šī projekta kartogrāfiskos un tehniskos risinājumus.

Šajā projektā jēdziens „piemiņas vietas” skatīts iespējami plašā nozīmē, attiecinot to ne tikai uz pēckara laikā izveidotiem pieminekļiem un vēsturiskiem notikumiem veltītām, vairāk vai mazāk ceremoniālām vietām, bet arī uz objektiem, kas tagad atgādina par Pirmā pasaules kara notikumiem.

Tieša karadarbība Latvijā sākās 1915. gada maijā, kad vācu armija ieņēma Liepāju un uzbrukums sasniedza Jelgavu. Frontes līnija nostabilizējās 1915. gada rudenī un gandrīz divus gadus īpaši nemainījās. No šo cīņu laika arī saglabājušās visvairāk Pirmā pasaules kara materiālās kultūras liecības, kas apzinātas un ietvertas piemiņas vietu interaktīvajā kartē.

Piemiņas vietu kartē iekļauti uz Pirmo pasaules karu attiecināmie pieminekļi un piemiņas zīmes, betona (kā labāk saglabājušies piemēri) fortifikācijas būves un to paliekas, kā arī karavīru brāļu kapi.

Kartē minēta informācija par 307 šādiem objektiem. Katram ir pievienots īss apraksts, fotogrāfijas un koordinātes, kas turpmāk atvieglos tā atrašanu. Attiecībā uz karavīru brāļu kapiem jānorāda, ka kartē nav iekļauti tie objekti, kuros laika gaitā ir zudušas visas piemiņas zīmes, un, kas vairs nav atrodami.

Pašlaik sagatavota Pirmā pasaules kara piemiņas vietu karte nav pilnīga, jo visi Latvijā esošie objekti to milzīgā apjoma dēļ vēl nav apzināti.

Aicinām visus, kam ir informācija par kartē nenosauktiem Pirmā pasaules kara objektiem, sazināties ar Latvijas Kara muzeju (Dagnis.Dedumietis[at]karamuzejs.lv, mob. tālr. 28349259), lai kopīgi šo karti papildinātu.

Dalies ar šo ziņu