Starptautiskais militārās mūzikas festivāls

Kultūra
Sargs.lv
Festivāls

 5. un 6. jūlijā Rīgā, Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros, notika vērienīgs, starptautisks militārās mūzikas festivāls, kas pulcēja militāros orķestrus no Nīderlandes, Vācijas, ASV, Gruzijas, Norvēģijas un Latvijas. Pasākumu par godu Latvijas armijas 95. jubilejai rīkoja nodibinājums „Rīga 2014” kopā ar Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Starptautiskais militārās mūzikas festivāls

Festivālā piedalījās Norvēģijas bruņoto spēku Štāba orķestris, Nīderlandes Bruņoto spēku Nacionālās Rezerves korpusa orķestris, Vācijas Bruņoto spēku Neibrandenburgas Sauszemes spēku korpusa orķestris, Gruzijas Bruņoto spēku Centrālais orķestris, ASV armijas Eiropas orķestris, kā arī Zemessardzes orķestris un Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

Festivāls tika atklāts 5. jūlijā ar militāro orķestru parādi cauri Vecrīgai maršrutā no Pils laukuma līdz Brīvības piemineklim un atklāšanas koncertu pie Brīvības pieminekļa. 

6. jūlijā orķestri sniedza koncertus Rīgā kultūras vasarnīcā „Esplanāde 2014”, Stacijas laukumā pie tirdzniecības centra „Origo”, kā arī Siguldā, Jelgavā un Ogrē.

6. jūlijā Rīgā, Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā, notika vērienīgs militārās mūzikas koncerts ar orķestru defilē programmu, mūzikas un deju priekšnesumiem.

Starptautiskā militārās mūzikas festivāla noslēguma koncerts kopā pulcēja ap 400 orķestru un deju kolektīvu dalībnieku no Nīderlandes, Vācijas, ASV, Gruzijas, Norvēģijas un Latvijas.

Ķīpsalas hallē orķestriem pievienojās pašmāju Nacionālo bruņoto spēku bigbends, vīru koris „Gaudeamus”, bruņoto spēku deju kopa „Bramaņi”, „Dižbramaņi”, Brenguļu deju kopa „Dzieti”, Rūjienas k/n vidējās paaudzes deju kolektīvs „Luste” un Gruzijas profesionālais tautas deju ansamblis „Erisioni”. 

Skanēja populārākie pasaules un Latvijas orķestru marši, bija vērojama iespaidīga orķestru defilē programma un deju ansambļu priekšnesumi. Koncerts noslēdzās ar apvienotā orķestra priekšnesumu, kurā visi festivāla dalībnieki kopā atskaņoja Jāņa Mediņa skaņdarbu „Tev mūžam dzīvot, Latvija!”

Dalies ar šo ziņu