Latvijas valsts apbalvojumi 1918—1940

Kultūra
Gunārs Kušķis

grāmata Latvijas apbalvojumi
Foto: Vāka foto

Autors: J. Vigups,R.Pranks, V. Balašovs

Izdošanas gads: 2014. gads 

Izdevējs: apgāds "Valters un Rapa""

Latvijas valsts apbalvojumi 1918—1940

Lai būtu iespējams vairāk uzzināt par valsts apbalvojumiem starpkaru Latvijā, kā arī par Latvijas armijas krūšu nozīmēm un dažādu sabiedrisko organizāciju nozīmēm, aizrautīgu un zinātkāru kolekcionāru grupa lasītāju vērtējumam 2012. gadā nodeva grāmatu «Latvijas armijas krūšu nozīmes 1918 — 1940». 2014. gada nogalē pirmajai grāmatai sekoja nākamā — «Latvijas valsts apbalvojumi 1918 — 1940». Autoru kolektīvs sola šo darbu turpināt.

Jaunajā izdevumā autori centušies aptvert visu informāciju, ko bija iespējams atrast mūsu zemē, kā arī ārzemēs. 1993., 1995. un 1996. gadā izdotajās grāmatās minētā tēma tika apskatīta lielos vilcienos, bet 2014. gada izdevumā ir sniegti daudz detalizētāki materiāli par apbalvojumu tapšanas gaitu, sevišķi tas sakāms par Lāčplēša Kara ordeņa variantiem, materiālu izvēli u.c. Daudz uzzinām par ordeņu un medaļu lenšu krāsu un lentīšu formu. Pēc grāmatas izlasīšanas varam secināt, ka visi ordeņi un medaļas ir atšķirīgi. Sevišķi šīs ziņas noderēs jauniem kolekcionāriem, kuri bieži vien nonāk negodīgu «speciālistu» varā. Grāmatā pirmoreiz plašāk lasāms par tādiem apbalvojumiem kā «Latvijas un Igaunijas prezidentu apciemojumu medaļa», «Brīvības pieminekļa celšanas piemiņas zīme» un arī «Lāčplēšu svētku 5 un 10 gadu piemiņas žetons». Grāmata ir interesanta arī ar to, ka tajā ievietoti apbalvoto personu saraksti ar ordeņu I un II šķiru, kā arī norādīts apbalvoto skaits. Tas ievērojami nosaka šī apbalvojuma vērtību kolekcionāru skatījumā — jo retāks apbalvojums, jo tā vērtība augstāka. Grāmatā ir sniegta informācija arī par firmām, kuras izgatavojušas ordeņus, medaļas un to lentes, kā arī sarakste starp valsts institūcijām un minētajām firmām. Norādītas šo apbalvojumu izgatavošanas izmaksas, kas ļauj salīdzināt, cik apbalvojumi maksāja toreiz un cik tie varētu maksāt tagad.

Jaunā grāmata ir liels pienesums Latvijas kultūras vēsturē. Un mēs varam būt lepni, ka starpkaru Latvijā bija tādi metālmākslas meistari, kuri spēja īstenot tiem laikiem sarežģītus projektus, kuru autoru vidū bija tādi slaveni mākslinieki kā Gustavs Šķilters, Herberts Mangolds un Jānis Liberts.

Dalies ar šo ziņu