Latviešu karotprasme. Desmit sarunas par Latviešu leģionu

Kultūra
Pēc spektrs.com un la.lv materiāliem
CD874294D83942B99661D24EBA3FDAE0.jpg

20. maijā Latvijas Kara muzejā norisinājās Gunta Kalmes grāmatas „Latviešu karotprasme. Desmit sarunas par Latviešu leģionu” atvēršanas svētki.  Grāmata ir par Latviešu leģiona kaujām. Tā ar piemēriem parāda latviešu virsnieku taktikas prasmi 2. pasaules kara laikā.

Latviešu karotprasme. Desmit sarunas par Latviešu leģionu

“Kad runā par latviešu leģionāriem, parasti uzsver viņu drosmi, vīrišķību un varonību, it kā otrajā plānā atstājot viņu karotprasmi,” akcentēja mācītājs, teoloģijas doktors Guntis Kalme savas grāmatas atvēršanas pasākumā.

Lai grāmatu par militāro vēsturi būtu interesanti lasīt jaunajai paaudzei, it sevišķi jaunsargiem, tā veidota kā sarunas starp vectēvu – leģionāru - un mazdēlu – aizsardzības akadēmijas kadetu – par uzbrukumu, aizsardzību, izlūkošanu un citiem militārās stratēģijas un taktikas jēdzienu skaidrojumiem ar konkrētiem piemēriem no leģionāru kauju vēstures.

Grāmata faktiski ir neformāls mācību līdzeklis latviešu karotprasmes vēsturē. Tā domāta visiem, kuri saprot, ka var pienākt brīdis, kad sava Dzimtene ir jāaizstāv.

Grāmatā ir bagātīgs ilustrāciju klāsts – kauju shēmas, ieroču attēli un vēsturiski fotoattēli. Šo izdevumu G. Kalme veltījis saviem vectēviem – 19. divīzijas majora E. Laumaņa izlūkbataljona rotas komandierim kapteinim Kārlim Grīnertam un Rītupes robežsardzes posteņa sardzes priekšniekam, vēlāk Salaspils nometnē ieslodzītajam Jānim Kalmem.

Grāmatu izdevusi biedrība “Domas spēks”.

Dalies ar šo ziņu