Zemessardzes orķestris un 31.kājnieku bataljons piedalās festivālā “Taures skan Baltinavā"

Kultūra
Sargs.lv
orķestris
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

9. jūnijā Zemessardzes orķestra bigbends Baltinavas muižas parka estrādē piedalīsies Latgales reģiona izglītības iestāžu pūtēju orķestru festivāls “Taures skan Baltinavā”.

Zemessardzes orķestra bigbends un Zemessardzes 31.kājnieku bataljons piedalās festivālā “Taures skan Baltinavā”

Zemessardzes orķestra bigbends kapteiņa Anda Kareļa vadībā klausītājiem sagatavojis daudzveidīgu programmu, kurā iekļautas gan latviešu autoru dziesmas solistiem ar bigbendu, gan ārzemju komponistu kompozīcijas bigbendam. Solisti – Zemessardzes orķestra mūziķi Luīze Krasta un Jānis Igaunis.

Šogad festivāls “Taures skan Baltinavā” veltīts Latvijas armijas simtgadei. Festivāla centrālais notikums būs lielkoncerts plkst.15.00. Tajā piedalīsies jaunieši no septiņu Latgales izglītības iestāžu orķestriem: Balvu Mūzikas un mākslas skolas orķestris, Baltinavas Mūzikas un mākslas skolas orķestris, Kārsavas Mūzikas un mākslas skolas orķestris, Rēzeknes 5.vidusskolas orķestris, Rēzeknes 6.vidusskolas orķestris, Preiļu novada jauniešu orķestris, Naujienas Mūzikas un mākslas skolas orķestris, kā arī festivāla īpašais viesis – Zemessardzes orķestra bigbends kapteiņa Anda Kareļa vadībā.

Sadarbībā ar Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes 31.kājnieku bataljonu pasākuma laikā jau no plkst.12.00 būs iespēja apskatīt militāro ekipējumu, kā arī uzzināt vairāk par dienesta iespējām Zemessardzē. Tāpat dienas garumā apmeklētājus priecēs arī Valsts robežsardzes Viļakas pārvaldes tehnikas demonstrējumi un paraugdemonstrējumi ar dienesta suņiem, Latgales retro automobiļu izstāde, mājražotāju tirdziņš un atrakcijas bērniem.

“Laikā, kad bērniem tiek piedāvātas tik daudzas izklaides, festivāla organizēšana ar mērķi saglabāt un popularizēt pūtēju orķestru muzicēšanas tradīciju ir būtiska. Bērni ne tikai izkopj savus muzikālos talantus un parāda tos apkārtējiem, bet arī tiek iesaistīti mūsu vēstures izzināšanā un popularizēšanā, jo šos pasākumus veidojam, balstoties kādā būtiskā tēmā. Šogad izvēlējāmies festivālu veltīt Latvijas armijas simtgadei, atceroties karavīru drosmi caur laikiem, kā arī mūsdienu Nacionālo bruņoto spēku karavīru, zemessargu, ikviena iedzīvotāja gatavību aizstāvēt mūsu valsti. Orķestra skaņas un marši ir bijuši blakus karavīru soļiem visos laikos, tādēļ vēlamies aktualizēt šo tematu, atgādinot jauniešiem to, ka orķestra nozīme un prasmju izmantošana plešas tālāk par bērnu mūzikas skolas telpām,” saka festivāla vadītāja un iniciatore, Baltinavas mūzikas un mākslas skolas direktore Marija Bukša.

Zemessardzes orķestris dibināts 2011.gada 1.novembrī. Tajā muzicē pamatā jaunieši, kas ir jau profesionāli mūziķi vai topošie profesionāļi.

Orķestra uzdevums ir Zemessardzes popularizēšana sabiedrībā, kā arī Zemessardzes un Nacionālo bruņoto spēku ceremoniju muzikālā noformēšana.

Pastāvēšanas gadu laikā Zemessardzes orķestris ir piedalījies arī dažādu pilsētu svētkos un sabiedriskos pasākumos. Iepriekšējais gads Zemessardzes orķestrim bijis notikumiem bagāts, orķestris viesojās gan Mičiganā, ASV, gan Kanādā. Tāpat Zemessardzes orķestris ar panākumiem piedalījās “XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos”. Zemessardzes orķestris regulāri sadarbojas ar Zemessardzes kori “Stars” un populāriem solistiem.

Zemessardzes 31. kājnieku bataljons ir viens no pieciem Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes bataljoniem. Tā atbildības teritorijā atrodas Alūksnes, Apes, Balvu, Baltinavas, Rugāju un Viļakas novadi. Bataljona komandieris ir pulkvežleitnants Jānis Ritenis.

Zemessardzē uzņem Latvijas Republikas pilsoņus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, bet nav vecāki par 55 gadiem, un vēlas dienēt Zemessardzē.

Lai iestātos Zemessardzē, jāsazinās ar dzīvesvietai tuvāko Zemessardzes bataljonu un jāsaņem tālākos norādījumus. Informācija par prasībām uzņemšanai Zemessardzē ir atrodama Zemessardzes mājas lapas www.zs.mil.lv sadaļā – Prasības uzņemšanai. Tur atrodama arī Zemessardzes bataljonu kontaktinformācija.

Pasākumu atbalsta Latgales attīstības aģentūra, Baltinavas novada dome, Latvijas valsts meži, Latgales Retro Auto Moto Klubs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Republikas Zemessardze, Valsts robežsardzes Viļakas pārvalde.

Jau ziņots, ka 7.janvārī Liepājā tika atklāti Latvijas Neatkarības kara un Latvijas armijas 100. gadadienas pasākumi, kas norisināsies šogad un 2020.gadā. Pasākumi notiks hronoloģiski atbilstoši vēstures notikumiem visā Latvijā, atspoguļojot to vēsturisko virzību Latvijas teritorijā un izšķirošās cīņas.

1918.gada 18.novembrī svinīgā Tautas padomes sēdē tika pasludināta Latvijas neatkarība. Tomēr idejai par neatkarīgu un demokrātisku Latvijas Republiku bija gan ārēji, gan iekšēji ienaidnieki. Tāpēc gatavība veidot savu valsti Latvijas tautai bija jāpierāda un jāizcīna uzvara Latvijas Neatkarības karā, savu valsti aizstāvot ar ieročiem rokās.

Latvijas armija tika izveidota 1919.gada 10.jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi. Dažus mēnešus vēlāk, 1919.gada 11.novembrī, šī jaunizveidotā armija atbrīvoja Rīgu no Bermontiešu karaspēka.

1919.gadā pēc Cēsu kaujām, kad Ziemeļlatvijas brigāde kopā ar igauņiem pilnībā sakāva vācbaltiešu landesvēru un vācu Dzelzsdivīziju, 3.jūlijā tika noslēgts Strazdumuižas pamiers un 6.jūlijā Ziemeļlatvijas brigāde ienāca Rīgā, kur viņus sagaidīja Dienvidnieki. 1919.gada 10.jūlijā Pagaidu valdība oficiāli iecēla amatā pirmo armijas virspavēlnieku ģenerāli Dāvidu Sīmansonu, kurš nākamajā dienā izdeva pavēli Latvijas armijai Nr.1.

Atceroties šos nozīmīgos vēsturiskos notikumus, Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki vēlas īpaši godināt to dienu piemiņu un atzīmēt Latvijas armijas un Latvijas Neatkarības kara simtgadi, organizējot plašus pasākumus visā Latvijas teritorijā, hronoloģiski virzoties no pirmajām kaujām Kurzemē līdz Latgales atbrīvošanas kaujām.

Plašāka informācija par Latvijas Neatkarības karu un Latvijas armijas 100.gadadienu pieejama Nacionālo bruņoto spēku mājas lapā sadaļā Latvijas armijai 100.

Dalies ar šo ziņu