Ar Nacionālo bruņoto spēku bigbenda dalību Šveicē izskanējis festivāls “Mil Jazz 2019”

Kultūra
Sargs.lv
AE23FA24DD7646D8BC638AEEEC985DFD.jpg

No 21. līdz 25.maijam Šveicē izskanēja starptautiskais militāro bigbendu festivāls “Mil Jazz 2019”, kurā ar koncertiem Bernē un Ženēvā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku orķestra bigbends diriģenta kapteiņa Aleksandra Kreišmaņa vadībā.

Ar Nacionālo bruņoto spēku bigbenda dalību Šveicē izskanējis festivāls “Mil Jazz 2019”

Festivāla dalībnieku vidū bija arī izcilais Šveices armijas bigbends “Swiss Army Big band”, visā pasaulē atpazīstamais Vācijas Bundesvēra bigbends “Die Big Band der Bundeswehr”, kā arī atraktīvais Somijas gaisa spēku bigbends “Ilmavoimien Big band”.

Katras valsts bigbends festivālam bija sagatavojis īpašu koncertprogrammu, kurā klausītājiem tika atskaņoti muzikālo kolektīvu mītnes zemes komponistu un aranžētāju skaņdarbi. Nacionālo bruņoto spēku bigbends atskaņoja izcilā trompetista Gunāra Rozenberga skaņdarbus un Emīla Dārziņa kompozīcijas “Melanholiskais valsis” aranžējumu bigbendam ar tenora saksofona solo bocmaņa Agra Buša izpildījumā. Tāpat bigbends koncertos atskaņoja arī skaņdarbus no koncertprogrammas “Tautasdziesma”, kuru trompetes solo spēlēja seržants Deniss Seimuškins, vibrafona solo spēlēja seržants Toms Jansons, bet trombona solo izpildīja dižkareivis Gatis Supe. Kopā ar Nacionālo bruņoto spēku bigbendu uz skatuves festivālā kāpa arī latviešu džeza dziedātāja Evilena Protektore.

Militārajiem bigbendiem veltīto festivālu iedibinājis Šveices bruņoto spēku militārās mūzikas inspektors pulkvežleitnants Filips Vāgners. “Nacionālo bruņoto spēku bigbenda uzaicināšana piedalīties festivālā bija mūziķu profesionālo spēju novērtēšana starptautiskajā līmenī, kas ir rūpīgi izkopta un veidota desmit gadu ilgas darbības rezultātā,” akcentēja Nacionālo bruņoto spēku bigbenda vadītājs kapteiņleitnants Uldis Locenieks.

Nacionālo bruņoto spēku bigbenda koncertu Ženēvā apmeklēja Latvijas Republikas Patstāvīgās pārstāvniecības ANO vēstnieks Jānis Kārkliņš, kurš pauda atzinību par muzikālā kolektīva sniegumu.

Pirms lidošanas uz Latviju, 25.maijā, bigbenda dalībnieki kopīgi devās uz vēlēšanu iecirkni Ženēvā, kur izpildīja savu pilsoņu pienākumu, piedaloties Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

 

Dalies ar šo ziņu