Zemessardzes orķestris ar koncertiem viesojas ASV

Kultūra
Sargs.lv
orķestris
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Par godu Latvijas Republikas Zemessardzes un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbības 25.gadadienai un atzīmējot Latvijas simtgadi, no 12. augusta līdz 26. augustam Zemessardzes orķestris sadarbībā ar Mičiganas Nacionālās gvardes orķestri sniegs koncertus ASV.

Zemessardzes orķestris ar koncertiem viesojas ASV

Zemessardzes orķestris piedalīsies gan militāros, gan sabiedriskos pasākumos Mičiganas štatā, kā arī koncertēs Čikāgā, Ilinoisas štatā.

12.augustā Zemessardzes orķestris kopā ar mūziķiem no Mičiganas Nacionālās gvardes orķestra uzstāsies Latvijas Republikas Zemessardzes un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbības 25.gadadienai veltītā pasākumā Greilingas bāzē, Mičiganā.

Savukārt 14. un 15.augustā Zemessardzes orķestris priecēs militāro mācību “Northern Strike” viesu dienu apmeklētājus un 15.augustā plkst.18.45 sniegs koncertu Roskomonas iedzīvotājiem, Mičiganā.

17.augustā plkst. 13.30 Zemessardzes orķestris sniegs koncertu Saginavā un 18.augustā plkst.10.00 piedalīsies kara veterāniem veltītā parādē Devitā.

Savukārt 19.augustā plkst.15.00 Zemessardzes orķestris ar koncertu viesosies Ciānas Latviešu draudzē Čikāgā un 21.augustā sniegs koncertu un atbildēs uz jautājumiem par Latviju Baldvinas vidusskolā. 22.augustā plkst. 19.00 Zemessardzes orķestris sniegs koncertu Greilingā.

Zemessardzes orķestris ir dibināts 2011.gada 1.novembrī, kad tika organizēta pirmā oficiālā mēģinājuma diena. Par Zemessardzes orķestra priekšteci var uzskatīt orķestri, kurš Zemessardzes pakļautībā darbojās deviņdesmito gadu sākumā, bet vēlāk tika pievienots Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestrim.

Orķestra galvenie uzdevumi ir Zemessardzes popularizēšana sabiedrībā, kā arī nodrošināt Zemessardzes un Nacionālo bruņoto spēku ceremonijās un pasākumos muzikālo noformējumu.

Zemessardzes orķestri veido vairāk nekā 60 zemessargu.

Zemessardzes orķestra priekšnieks un diriģents ir kapteinis Andis Karelis.

Šā gada 27.aprīlī apritēja 25 gadi, kopš Latvijas un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījās partnerattiecību programmā. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Latvijas Bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi. Sākotnējā sadarbības fāzē Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza ieguldījumu, veidojot Zemessardzes struktūru, izstrādājot apmācības programmas, aicinot zemessargus gūt pieredzi militārajās mācībās ASV.

Mičiganas Nacionālā gvarde regulāri piedalās militārajās mācībās Latvijā – tai skaitā starptautiskajās mācībās “Summer Shield”, “Saber Strike” un “Sudraba Bulta”, savukārt Latvijas bruņoto spēku karavīri un zemessargi regulāri piedalās mācībās “Northern Strike”. Partnerība ar Mičiganu un kopīgās militārās mācības bija arī viens no faktoriem, kas pozitīvi ietekmēja Latvijas iestāšanos NATO 2004.gadā.

Dalies ar šo ziņu