Filma “Videi draudzīgs karavīrs” aicina saudzēt vidi Ādažu poligonā

Kultūra
Sargs.lv
559D1EDDF44047DBB01F4354EA5243B4.jpg

Ādažu poligons ir ne tikai Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto spēku militāro mācību norises vieta, bet arī teritorija ar Eiropā unikālām dabas vērtībām – īpaši aizsargājamām augu un dzīvnieku sugām un to dzīvotnēm. To saglabāšanai nodibināts aizsargājamo ainavu apvidus "Ādaži".

Filma “Videi draudzīgs karavīrs” aicina saudzēt vidi Ādažu poligonā

Aicinot karavīrus ikdienā aizdomāties par šo dabas vērtību un arī vides resursu saudzēšanu, pagājušajā gadā režisora Sandija Semjonova vadībā sagatavota filma “Videi draudzīgs karavīrs”. Tā ir pirmā šāda veida filma Latvijas aizsardzības sistēmas vēsturē un to jau atzinīgi novērtējuši Ādažu bāzē dienošie. Filma ir nopublicēta Latvijas Armijas YouTube kanālā, kur tai šobrīd ir vairāk nekā 6000 skatījumu.

2017. gada 27. janvārī Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijā notika filmas “Videi draudzīgs karavīrs” prezentācija, kurā piedalījās ap 100 kadetu. Tos uzrunāja režisors S. Semjonovs un filmas runasvīrs Ziedonis Ločmelis, aicinot diskutēt par vides aizsardzību Ādažu poligonā. “Var teikt, ka par cilvēku spriež pēc viņa mājām un savā ziņā Ādažu poligons ir karavīru mājas,” uzsvēra Z. Ločmelis. “Tāpat kā mājās rūpējamies par patīkamu vidi un resursu saudzēšanu, tas ikdienā jāpatur prātā arī poligonā.” Tāpat Z.Ločmelis dalījās ar savu pieredzi dabas vērtību saglabāšanā Ādažu bāzē un ārvalstu militārajos poligonos.

Noskaties filmu Latvijas Armijas YouTube kanālā: http://ej.uz/videidraudzigskaravirs

Pusstundu garās filmas laikā Z.Ločmeļa vadībā Garkalnes jaunsargi iepazīstas ar "Ādažu" dabas vērtībām un to aizsardzību, videi draudzīgu ierakumu veidošanu un maskēšanās materiālu vākšanu, pārvietošanos teritorijā, rīcību noplūdes un ķīmiskas avārijas gadījumā, atkritumu šķirošanu, elektroenerģijas un ūdens resursu taupīšanu ikdienā. Filmas ievadvārdus saka Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Filma DVD formātā ir izplatīta karavīru vienībām Ādažu militārajā bāzē, Latvijas nacionālajai aizsardzības akadēmijai, Mācību vadības pavēlniecības Instruktoru un Kājnieku skolām.

Filmu sagatavoja Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra īstenotais projekts “Putni Ādažos” un producējošā kompānija “Vides Filmu Studija”. Martā noslēgsies darbs pie vēl vienas īsfilmas, kas iepazīstina ar Ādažu poligona un aizsargājamo ainavu apvidus “Ādaži” dabas vērtībām. Vairāk informācijas par LIFE+ projektu “Putni Ādažos”: www.putniadazos.lv

Dalies ar šo ziņu