Atklās izstādi par godu Katiņas upuriem

Kultūra
Sargs.lv
Katiņa

2. februārī  Rīgā, Latvijas Kara muzejā, notika izstādes "Viņus nogalināja ar šāvienu pakausī. Katiņas slaktiņš" atklāšana

Atklās izstādi par godu Katiņas upuriem.

Izstādi sagatavoja Katiņas muzejs, Polijas Armijas muzeja Varšavas nodaļa un Nacionālās piemiņas institūts, bet Latvijā to atbalstīja Latvijas Kara muzejs un Polijas vēstniecība Latvijā.

Izstāde pirmo reizi tika izrādīta pagājušā gada septembrī Tallinā un Tartu, kur tā bija guvusi cildinošas atsauksmes. Izstāde atklāj, kas bija un kas ir Katiņa - kā norāda vēstniecībā, padomju okupācijas laikā pastrādātā poļu genocīda zīmīgs simbols.

"Katiņas noziegums pastrādāts pēc 1939.gada 17.septembra Padomju Savienības agresijas pret Poliju, kad 1940.gada pavasarī nošāva aptuveni 22 000 padomju gūstā kritušo Polijas karavīru un civilpersonu. Šis slaktiņš atstāja dziļas pēdas Polijas vēsturē. Saskaņā ar Lavrentija Berijas - iekšlietu ministra - 1940.gada 5.marta lēmumu visi gūstekņi, kuri atradās apcietinājumā speciālajās nometnēs Kozeļskā, Starobeļskā, Ostaškovā un cietumos Rietumukrainā un Rietumbaltkrievijā, tika atzīti par "padomju varas ienaidniekiem". Aprīlī uzsāktā gūstekņu apšaušana turpinājās līdz maija vidum," tā skaidroja vēstniecībā.

Izstādes atklāšanas pasākumā piedalīsies Polijas Seima maršals Mareks Kuhciņskis un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK). Tāpat izstādes ekspozīcijas atklāšanā piedalīsies arī Polijas Nacionālās piemiņas institūta –Noziegumu pret poļu tautu izmeklēšanas komisijas vadītāja vietnieks Mateušs Špitma, Polijas Nacionālās aizsardzības ministrijas Izglītības, kultūras un nacionālā mantojuma departamenta direktors Slavomirs Frontčaks, kā arī Latvijas Kara muzeja direktore Aija Fleija un Polijas Armijas muzeja Varšavā direktors Adams Bulava.

Dalies ar šo ziņu