Kara muzejā notiks Jāņa Ūdra grāmatas ''Leitnants Rubenis. Bruņinieks Roberts'' atvēršanas svētki

Vienības un personības
BNS
97920B3A330C4561853620668990D877.jpg

14. decembrī  Kara muzeja Lielajā zālē, Smilšu ielā 20, notiks Jāņa Ūdra grāmatas "Leitnants Rubenis. Bruņinieks Roberts" atvēršanas svētki.

Kara muzejā notiks Jāņa Ūdra grāmatas ''Leitnants Rubenis. Bruņinieks Roberts'' atvēršanas svētki

Grāmata piedāvā ieskatu vēsturiskas personas, 27 gadus veca Auto-tanku pulka rezerves virsnieka Roberta Rubeņa, dzīvē. Bērnībā Roberts vada patriotisku skolēnu organizāciju, savukārt, iestājies karadienestā, viņš kļūst par leitnantu un tanka komandieri. Priekšzīmīgo virsnieku ciena dienesta biedri un apjūsmo sievietes, dēvējot par bruņinieku Robertu. It kā jūtot neatkarīgas Latvijas valsts un pats sava mūža galu, Roberts arī pēc karadienesta beigām alkaini tver dzīvi - līdz spēku izsīkumam plēš līdumu tēva saimniecībā, metas mīlas dēkās, bet Latvijas okupācijas naktī viens pats uz motocikla stājas ceļā krievu tanku kolonnai.

Romānā sniegta plaša Latvijas okupācijas un Baigā gada panorāma, ietverot arī interesantas detaļas, piemēram, pirmo reizi mūsu oriģinālliteratūrā restaurētas 1944.gada jūlija kaujas par Jelgavu. Grāmatu caurvij pārliecība, ka par savu valsti jācīnās jebkuros apstākļos - tā ir aksioma, kas īpaši nozīmīga mūsdienu saspringtajā starptautiskajā situācijā.

"Leitnanta Roberta Rubeņa varoņstāsts kā unikāla, dzintarā saglabāta vēstures liecība mūs paceļ pāri totalitārisma gadu pazemības un politiskās konjunktūras inercei, ievedot brīvu cilvēku vērtību sistēmā," norādījis Ūdris.

 

Dalies ar šo ziņu