Zemessardzes 25. gadadienā izdota grāmata par 2. Zemessardzes novadu

Kultūra
Sargs.lv
20E8DD3CDF5549C9AE93905F68190374.jpg

Sagaidot Zemessardzes 25. gadadienu, tapusi 228 lappuses bieza grāmata “Latvijas Sargu sirdspuksti. 2. Zemessardzes novads: biogrāfijas, fakti, atmiņas”, kurā ir apkopoti  49 karavīru, zemessargu, jaunsargu dzīvesstāsti un atziņas. Tās izdošanu līdzfinansējusi Aizsardzības ministrija, Rēzeknes pilsētas  un Rēzeknes novada pašvaldības.

Zemessardzes 25.gadadienā izdota grāmata par 2.Zemessardzes novadu

“Šī grāmata nav mēģinājums atbildēt uz neskaidrībām, tā nav vēsturisks pētījums par Zemessardzes problēmjautājumiem. Tās satura stīgas un vienotājposmi ir cilvēki un notikumi 25 gadu likteņdzirnās. Grāmata ir par cilvēkiem, kas darbojas tajā: par viņu pagātnes un tagadnes sapņiem, ideāliem un ikdienu. Tajā piedāvāts unikāls biogrāfisku materiālu apkopojums – Latvijas zemes sargu “sirdspuksti”, ļaujot uzzināt, kas viņus mudinājis izvēlēties dzīvē tieši šo ceļu. Latvijas vērtība ir cilvēki, kas šajos 25 gados ir palikuši uzticīgi Zemessardzei un arī tie, kuri pašlaik dien Zemessardzē un virza tās attīstību. Vērtība ir arī tie jaunieši, kuri, esot Jaunsargu rindās, dod cerību nākotnes Latvijai,” šādi grāmatas ievadā raksta tās veidotājas – tiesību zinātņu  maģistre Margarita Voiciša (idejas autore un grāmatas autore) un filoloģijas maģistre Skaidrīte Svikša (grāmatas līdzautore un redaktore).

Grāmatas ievadā grāmatas lasītājus un zemessargus uzrunā Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš.

Grāmatā ir lasāma pamatinformācija par tematiski iezīmēto 2 “Tagadni” (2. Zemessardzes novada bataljoniem, to komandieriem un zemessargiem, kā arī Rēzeknē esošo 3. Zemessardzes novada 54. Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas vadu), “Pagātni” (32. kājnieku bataljona Veterānu apvienības biedriem) un “Nākotni” (Jaunsardzes un informācijas centra Jaunsardzes departamenta 2. novada nodaļas vadītāju un 305. Rēzeknes jaunsargu vienības instruktoriem).

Grāmatas atvēršana notiks 2. Zemessardzes novada gadadienas svinību laikā šī gada decembrī.

Grāmata tiks pasniegtas interviju sniedzējiem,  Rēzeknes pilsētas, novada bibliotēkām un muzejiem, kā arī  Latgales Centrālajai bibliotēkai Daugavpilī un Nacionālajai bibliotēkai. Grāmatas saņems arī visi Zemessardzes bataljoni un jaunsargu vienības.

Jau ziņots, ka šodien, 23. augustā Zemessardze atzīmē 25. dibināšanas gadadienu. Pārliecība par tautas pašaizsardzības organizācijas nepieciešamību radās 1991.gada barikāžu dienās. Šo gadu laikā Zemessardze ir izveidojusies par skaitliski lielāko Nacionālo bruņoto spēku struktūru un valsts aizsardzības pamatu. Zemessardze dod iespēju Latvijas Republikas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību.

Dalies ar šo ziņu