Pirmizrādi piedzīvos spēlfilma par Pirmo pasaules karu - “Pelnu sanatorija”

Kultūra
Sargs.lv
5ACA1B597D24448B8669F98AF3CE8CCB.jpg

Pavisam nesen klajā laists jaunās latviešu spēlfilmas "Pelnu sanatorija" treileris. Filma tapusi "Studijā Lokomotīve" un ir režisora Dāvja Sīmaņa pirmais pilnmetrāžas darbs spēlfilmas žanrā. "Pelnu sanatorijas" pirmizrāde gaidāma 2016. gada 21. janvārī, informē tās veidotāji.

Pirmizrādi piedzīvos spēlfilma par Pirmo pasaules karu - “Pelnu sanatorija”

"Lai arī "Pelnu sanatorijas" uzņemšana tika uzsākta pirms diviem gadiem, filmas tematika - karš, traumas, bailes no svešā, vardarbība un pāri visam - cilvēcības saglabāšana - tieši šobrīd ir ļoti aktuāla. Ir īstais brīdis kinematogrāfiski nopietnai vēsturiskai drāmai, kas rosina pārdomāt šos būtiskos jautājumus," stāsta filmas producents Roberts Vinovskis.

"Pelnu sanatorijas" scenārija autori ir Dāvis Sīmanis un Tabita Rudzāte. Stāsts ir izdomāts, taču vienlaikus balstīts reālos vēsturiskos notikumos Pirmā pasaules kara beigās - laikā, kad kara šausmas sagrāva apgaismības laikmetā izlolotās ilūzijas par racionālu un modernu pasauli un saprātīgu cilvēku tajā.

Filmas darbība norisinās 1917. gadā Kurzemē. Kara pēdējās dienās atvaļināts vācu kara ārsts Ulrihs tiek nosūtīts uz nomaļu sanatoriju, kur ārstējas kontuzēti un mentāli traumēti kareivji. Ulriham atklājas dīvaina, sapņaina pasaule, kurā valda miers un aizmirstība. Tas izrādās pārbaudījums viņa racionālajam prātam un viņa apņēmībai "ieviest kārtību". Savukārt negaidīta pieķeršanās kādam pamestam, mežonīgam zēnam ļauj Ulriham atgūt notrulināto cilvēcību. Taču karš vēl nav beidzies - agrāk vai vēlāk tas sasniegs arī šo patvēruma vietu.

"Filma radīta tāpēc, lai mēs neaizmirstu par savu cilvēcību. Vienlaikus šis stāsts ir atgādinājums par vien 100 gadus seniem notikumiem Latvijas teritorijā, patiesībā uz valsts tapšanas brīža fona. Es ceru, ka skatītājiem filma kļūs par viņu vēsturiskās atmiņas daļu bez liekiem izskaistinājumiem," saka filmas režisors Dāvis Sīmanis.

Galveno lomu - vācu kara ķirurgu - filmā spēlē vācu teātra un kino zvaigzne Ulrihs Matess (Ulrich Matthes). Ārpus Vācijas Matess pazīstams lielākoties no kinofilmām - tādām kā "Sakāve" ("Der Untergang"), kurā aktieris atveidoja Gebelsu, un Šlēndorfa filmas "Devītā diena". Vācijā aktieris tiek ierindots arī nozīmīgāko teātra aktieru pirmajā pieciniekā, šogad viņš saņēmis galveno vācu kino un televīzijas balvu "Die Goldene Kamera" kā labākais aktieris.

Pārējās lomās filmējušies Pēteris Liepiņš, Leonīds Lencs, Agnese Cīrule, Dmitrijs Jaldovs un citi.

Kara ainas tika filmētas Ziemassvētku kauju muzejā Tīreļpurvā, tā ierakumos Pirmā Pasaules kara dalībnieku ādā iejutās liels skaits brīvprātīgo: "Man liekas, ka filmēšanas grupai bija īstā sajūta un izdevās uztvert un radīt kara atmosfēru," filmēšanos tranšejās atceras biedrības "Latviešu karavīrs" vadītājs Normunds Jērums.

Filmas režisors Dāvis Sīmanis veidojis vairākas starptautiski novērtētas dokumentālās filmas: "Pasaules skaņa" (2010), "Escaping Riga" (2014) un "Valkyrie Limited" (2009); viņš arī pazīstams kino teorētiķis, mākslas zinātņu doktors un docents Kultūras akadēmijā. Filmas radošajā grupā ir arī operators Andrejs Rudzāts, māksliniece Kristīne Jurjāne un komponists Andris Dzenītis.

Dalies ar šo ziņu