Apsver Latvijas karavīru dalību starptautiskās koalīcijas spēkos cīņai pret "Daesh"

Konfliktu zonas
Pēc centcom.mil un defense.gov materiāliem
FB2BF8EE3AC34C9D965E10CDCAF85C03.jpg

Aizsardzības ministrija šobrīd apsver Latvijas karavīru iespējamo dalību starptautiskās koalīcijas spēkos cīņai pret teroristisko grupējumu "Daesh". Latvija savus karavīrus uz kaujas operācijām pret "Daesh" gan nesūtīs.

Apsver Latvijas karavīru dalību starptautiskās koalīcijas spēkos cīņai pret teroristisko grupējumu "Daesh"

Karavīri varētu atrasties Irākā un palīdzēt vietējo drošības spēku apmācīšanā cīņai pret teroristiem, līdzīgi kā tas šobrīd tiek darīts Afganistānā, norāda ministrija.

Lai koordinētu starptautiskās sabiedrības rīcību cīņai pret grupējumu "Daesh", ASV sadarbībā ar sabiedrotajiem ir izveidojušas starptautisku koalīciju, izveidojot arī Apvienotos spēkus (Combined Joint Task Force), kuri Irākā un Sīrijā īsteno ASV vadīto operāciju “Inherent Resolve”.

Tās mērķis ir “iznīcināt teroristisko grupējumu “Daesh” un novērst draudus, ko tas rada Irākai un Sīrijai, kā arī plašākai starptautiskajai kopienai”, norādīts paziņojumā, kuru, pērn rudenī izveidojot Apvienotos spēkus, izplatīja ASV Centrālā pavēlniecība, kas ir atbildīga par šīs operācijas norisi.

Šobrīd ASV vadīto koalīciju veido 62 valstis, tostarp arī Latvija, bet tikai aptuveni 20 nodrošina militāru atbalstu un 12 valstis veic gaisa triecienus.

Apvienotie spēki veic izlūkošanas lidojumus un gaisa triecienus “Daesh” mērķiem Irākā un Sīrijā, tādējādi ierobežojot terorisma izplatīšanos un “Daesh” operāciju veikšanu.

Gaisa triecienus Irākā ir veikusi Austrālija, Beļģija, Kanāda, Dānija, Francija, Jordānija, Nīderlande, Lielbritānija un ASV, bet Sīrijā – Austrālija, Bahreina, Kanāda, Francija, Jordānija, Sauda Arābija, Turcija, Apvienotie Arābu Emirāti un ASV.

ASV Aizsardzības ministrijas publiskotie dati liecina, ka līdz 27. oktobrim Apvienotie spēki veikuši 7 726 gaisa triecienus, no tiem 5 046 Irākā, bet Sīrijā – 2 680, iznīcinot vairāk nekā 13 700 dažādu “Daesh” objektus, militāro tehniku un teroristu pozīcijas.

Savukārt Irākā Apvienoto spēku karavīri veic Irākas drošības spēku apmācīšanu cīņai pret teroristisko grupējumu. Apmācībā vai padomnieku uzdevumos iesaistītas 17 valstis – ASV, Austrālija, Beļģija, Kanāda, Dānija, Somija, Francija, Vācija, Lielbritānija, Itālija, Norvēģija, Portugāle, Spānija, Nīderlande, Jaunzēlande, Zviedrija un Ungārija.

Koalīcijas militārie instruktori un padomnieki darbojas piecās dažādās vietās, kur viņi apmāca Irākas un kurdu drošības spēkus četru – sešu nedēļu kursos operācijām pret teroristisko grupējumu “Daesh”.

Vairāk nekā 1200 Apvienoto spēku karavīru nodrošina apmācību un veic padomnieku uzdevumus, un vairāk nekā 11 000 Irākas drošības spēku pārstāvji ir pabeiguši individuālos speciālistu kursus, ziņojumā Pentagonam norādīja operācijas štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Kevins Killeja, piebilstot, ka Apvienoto spēku karavīru skaits varētu pieaugt līdz 1500.

Par militāras vienības iesaistīšanu ASV vadītajos Apvienotajos spēkos ir paziņojusi arī Igaunija.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās ES pretpirātisma operācijā "Atalanta", ES Apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā Afganistānā "Resolute Support" un ES Jūras spēku "Eunavfor Med" militārajā operācijā pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu Vidusjūras reģionā “Sophia”.

Dalies ar šo ziņu