“Taleban”: Afganistānā nebūs miera, kamēr ārvalstu spēki neatstās valsti

Konfliktu zonas
BNS/AFP, LETA--AFP
ASV Afganistānā
Foto: Foto: army.mil

Lai Afganistānā iestātos miers, tās valdībai ir jāatceļ drošības vienošanās ar ASV un jāizraida no valsts visi ārvalstu bruņoto spēku karavīri, otrdien paziņoja islāmistu grupējuma “Taleban” jaunais līderis mulla Mansurs.

“Taleban”: Afganistānā nebūs miera, kamēr ārvalstu spēki neatstās valsti

Mansurs izteica šo prasību paziņojumā, ar kuru tika atzīmēti musulmaņu svētki “Eid-ul-Adha” (“Upurēšanas svētki”). Tas ir pirmais viņa šāda veida paziņojums, kopš Mansurs oficiāli pārņēma “Taleban” vadību pēc grupējuma dibinātāja mullas Omara nāves, kas tika apstiprināta jūlijā.

"Ja Kabulas administrācija grib izbeigt karu un nodibināt mieru valstī, tas ir iespējams, izbeidzot okupāciju un atsaucot visus militāros un drošības līgumus ar iebrucējiem,” teikts Mansura paziņojumā.

Vašingtona un Kabula pērn septembrī noslēdza drošības vienošanos, kas ļāva palikt Afganistānā apmēram 13 tūkstošiem ārvalstu karavīru, tostarp 10 tūkstošiem no ASV, pēc NATO vadītās starptautisko spēku kaujas oeprācijas beigām 2014.gada decembrī.

Afganistānā palikušie ārvalstu karavīri neiesaistās ikdienas kaujās pret talibu kaujiniekiem, bet koncentrējas uz apmācības, atbalsta un pretterorisma operācijām.

"[Afganistānas] Islāma Emirāts (“Taleban”) uzskata – ja valsts neatrodas okupācijā, tad afgāņu problēma var tikt atrisināta ar saprašanos starp afgāņiem,” teikts Mansura paziņojumā “Taleban” interneta vietnē.

Pēdējās nedēļas nemiernieki pavadījuši, cenšoties kustībā mazināt šķelšanos. To izraisīja vadības atzīšanās, ka Omars no dzīves aizgājis jau 2013.gadā.

Kustībā daudzi bija neapmierināti ar to, ka Omara nāve slēpta divus gadus. Šajā laika posmā kustības vadība ikgadējos Upurēšanas svētku vēstījumus publicēja Omara vārdā.

Neraugoties uz iekšējām cīņām un ar talibiem konkurējošā grupējuma "Daesh" parādīšanos Afganistānā, nav nekādu pazīmju, ka 14 gadus ilgā talibu nemiernieku kustība zaudētu sparu, lai gan pēdējo gadu “Taliban” aktivitātes ir izteikti epizodiskas.

Nesenajiem prezidenta Ašrafa Gani valdības aicinājumiem uz miera līgumu nav bijis nekādu rezultātu.

Dalies ar šo ziņu