Nākamais Latvijas kontingents sāk dienestu NATO operācijā Afganistānā

NBS
Sargs.lv
Afganistāna
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

20. jūnijā Marmalas bāzē Afganistānas ziemeļu reģiona pilsētā Mazarišarīfā notika Latvijas nacionālo kontingentu maiņas ceremonija.

Nākamais Latvijas kontingents sāk dienestu NATO operācijā Afganistānā

Kontingenta komandieris pulkvežleitnants Arvis Zīle savus pienākumus nodeva jaunajam kontingenta komandierim pulkvežleitnantam Jurim Čudo, kurš turpmākos sešus mēnešus komandēs 25 karavīru lielo vienību. 

Ceremoniju apmeklēja citu Ziemeļu pavēlniecības vadībā dienošu valstu kontingentu komandieri, kā arī tās štāba priekšnieks pulkvedis Albrehts Katcs-Kupke un komandiera pienākumu izpildītājs pulkvedis Pauls Sarats, kurš Latvijas karavīriem pasniedza operācijas "Resolute Support" medaļas.

Ceremonija noslēdzās ar kontingentiem līdzi doto Latvijas valsts karogu nolaišanu un pacelšanu.

Dalībai operācijā „Resolute Support” Latvija uz Afganistānu nosūta līdz 30 karavīru lielu kontingentu, kas galvenokārt izvietojas Marmalas bāzē Mazarišarīfā valsts ziemeļos, bet neliela daļa karavīru – arī Kabulā, kur viņi ieņem padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus.

Pirmais kontingents NATO vadītajā apmācības operācijā „Resolute Support” sāka 1.janvārī, kad arī sākās jaunā operācija Afganistānā, tādējādi noslēdzot dalību alianses vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku kaujas operācijā, kurā Latvija piedalījās kopš 2003. gada.

Šī operācija nav kaujas operācija, bet koncentrējas uz Afganistānas armijas un policijas spēku apmācīšanu un atbalstīšanu cīņā pret "Taleban" nemierniekiem.

Tās sniegtais atbalsts pārsvarā tiek novirzīts Afganistānas valsts iestādēm – ministrijām un citām institūcijām, kā arī Afganistānas drošības spēku augstākajam vadības līmenim.

NATO vadītajai operācijai ir  vairākas funkcijas. Tā sniedz atbalstu plānošanā, programmēšanā un budžeta veidošanā, nodrošina caurspīdīgumu, atbildību un uzraudzību, atbalsta likuma varas un labas pārvaldības principu ievērošanu, kā arī atbalsta spēka veidošanas, rekrutēšanas, apmācības, personāla vadības un attīstības procesu izveidošanu un uzturēšanu.

Operācija tiek īstenota saskaņā ar Līgumu par bruņoto spēku statusu, ko 2014.gada 30.septembrī Kabulā parakstīja jaunais Afganistānas prezidents un NATO vecākais civilais pārstāvis Afganistānā, bet 27. novembrī ratificēja Afganistānas parlaments. Līgums nosaka noteikumus un nosacījumus, saskaņā ar kuriem NATO spēki tiks izvietoti Afganistānā, kā arī to veicamos uzdevumus.

Dalies ar šo ziņu